Knjiga na zrnu graška

U holu Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju, danas je  pod nazivom “Minijatura na zrnu graška, otvorena izložba minijaturnih knjiga iz fundusa Narodne biblioteke Srbije.

Pred zinteresovanom publikom našlo se 38 minijaturnih knjiga koje su odabrane od oko 300 naslova, koliko ih broji zbirka Narodne biblioteke Srbije

Najmanja od njih je nemačka teološka knjiga  dimenzije  6 sa 6 milimetara, a pored monografija, rečnika i beletristike izdvaja se i “Ratni manifest kralja Franje Josipa I” iz 1914. godine, dimenzija 24 sa 22 milimetara. Od srpskih izdanja kojih ima najviše, može se videti i “Pismo Haralampliju”, Dositeja Obradovića  veličine  69 milimetara.

Autor izložbe  dr Dejan Vukićević, voditelj Odeljenja stare i retke knjige i minijature, kako bi dočarao  osobenost ovakvih knjiga, naveo je da one ne mogu biti čitane golim okom.

Neki od zanimljivijih primeraka su pesme Edgara Alana Poa na francuskom jeziku, kao i  “Gorski vijenac” Petra II Petrovića Njegoša na srpskom i mađarskom.

Direktorka Biblioteke, Vesna Petric pozvala je sve građane da pogledaju ovu nesvakidašnju postavku koja će bit izložena do 26. jula.

Milan Zdravković