Krajkovačko jezero – omiljeno letnje izletište

NIŠ – Krajkovačko jezero, na koje je danas Savez za rekreativni sport u okviru akciju „Svi u prirodu“ organizovao izlet, mnogim Nišlijama je omiljeno mesto za osveženje ovog leta.

Put do jezera u podnožju Malog Jastrepca, kroz Merošinu, preko sela Oblačina, Biljeg i Padina, dug je 27 kilometara. Asfalt skoro do samog jezera pogodan je za vožnju automobilom, a postoje i redovne autobuske linije do Padine. 

Kako kažu meštani okolnih sela, kupače privlači prijatna temperatura vode koja je tokom leta oko 20 stepeni, hladovina koju pravi hrastova šuma, čist vazduh i čista voda. Osim izletnika, kojih u danima vikenda bude nekoliko stotina, preko celog leta ima i kampera. 

„Poslednje četiri godine ovde kampujem sa društvom bar po nedelju dana, a nakon prvog dolaska na Krajkovačko jezero, o moru više i ne razmišljam, jer je letovanje ovde znatno jeftinije, a meni i prijatnije“, kaže Milan Jovanović iz Niša. 

Jezero je veštačka akumulacija nastala pregrađivanjem Krajkovačke reke 1986. godine. Prema podacima sajta www.krajkovac.rs, dugo je oko 1600, a široko oko 600 metara. Pošto vode koje se ulivaju u jezero, Krajkovačka reka sa zapadne i Krivajski potok sa severne strane, ne prolaze kroz naseljena mesta, voda je izuzetno čista. 

Boravak na ovom jezeru pogoduje i ribarima jer je bogato sunčanicom, šaranom, potočnom mrenom i ređe babuškom. Kalifornijska pastrmka kojom je jezero ranije bilo poribljeno, stradala je nakon njegovog ispuštanja 2007. godine. 

Jedina stvar na koju su se neki posetioci Krajkovačkog jezera požalili jeste nepažnja i nekultura drugih koji na obali ili u šumi ostavljaju plastične flaše i ostalo đubre za sobom. Smatraju da bi postavljanje kontejnera i znakova za zabranu bacanja smeća možda uticalo na takve ljude da više povedu računa o očuvanju tamošnje prirode. 

(kraj)