“Krompirijadom” Pečenjevčani u borbu za egzistenciju celog sela

Krompir je igrao veliku ulogu u istoriji celog čovečanstva. On je mnogo puta spasavao ljude od gladi u vreme ratova, loših vremenskih uslova, siromaštva, poruka je sa danas održane četrnaeste po redu “Krompirijade” u selu Pečenjevcu nadomak Leskovca, čijih se skoro svih 500 domaćinstava bavi proizvodnjom ove poljoprivredne kulture.

Ovom, već tradicionalnom manifestacijom, Pečenjevčani se bore za egzistenciju velikog broja seoskih porodica a samim tim i za promenu demografske slike odnosno očuvanje leskovačkog i srpskog sela, s obzirom da se proizvodnja krompira, zbog onog uvoznog,  smanjuje iz godine u godinu.

“Zato je važno da Krompirijadu koju organizujemo održimo i načinimo tradicijom vrednom poštovanja i slavljenja. Preko 4.000 poljoprivrednih proizviođača je od 2013. do kraja 2018. godine dobilo subvencije od Grada Leskovca za šta je izdvojeno preko 140 miliona dinara”, poručio je na otvaranju gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Što se tiče podsticajnih sredstava, naglasio je, pravo na iste je ostvarilo 723 poljoprivrednika za šta ćemo izdvojiti 24 miliona. Isplata se planira do kraja godine.

Na “Krompirijadi” ni ove godine nisu izostale pite od krompira koje su ove godine, pored domaćica, pripremale i aktivistkinje iz Foruma žena Srpske napredne stranke, a organizovan je i kviz znanja u poznavanju pravilne upotrebe pesticide u kojem je pobedio Zoran Cekić iz Pečenjevca.