KUD „Belac“ proslavio 20 godina postojanja

Povodom 20 godina rada, uz podršku lokalne samouprave, Doma kulture Bojnik, osnovne škole „Stanimir Veljković-Zele“ i brojnih prijatelja, KUD „Belac“ organizovao je koncert u sportskoj hali u Bojniku na kome su učestvovali i KUD „Izvor“ iz Vrnjačke Banje kao i KUD „Lemind“ iz Leskovca koji je od subote i zvanično bratimljen sa njima.

Grupa entuzijasta iz sela Pridvorica, kod Bojnika, pre 20 godina odlučila je da formira kulturno umetničko društvo „Belac“, iako tada nisu ni očekivali da će u prvih 20 godina obići Italiju, Makedoniju, Češku, Bugarsku i da će zidove prostorije krasiti veliki broj nagrada.

Vredni meštani Pridvorice, inače više puta pobednici manifestacije „Susreti sela“  najpre su uživali u druženjima u okviru sela a potom su se u članstvo KUD „Belac“ počeli da uključuju i mladi iz okolnih sela pa je KUD postao simbol opšitne Bojnik pa se može reći i čuvar tradicije i folklora na području ovog dela Srbije.

Tom prilikom, umetnički direktori Tomislav Marković i Milan Filipović razmenili su prigodne poklone i povelje o bratimljenju.

KUD „Belac“ broji više od 70 članova  u folklornoj i izvornoj pevačkoj sekciji a od skora se, u sklopu priprema za desetodnevnu turneju u Grčkoj, probe održavaju u sportskoj hali u Bojniku.