Lekovita japanska jabuka iz baka Latinkine bašte

Baštu Vranjanke Latinke Mančić već šest godina krasi drvo japanske jabuke koje je i ovog decembra prepuno sočnih narandžastih plodova,toliko lepih i neobičnih da redovno privlače pažnju prolaznika.

Neki bi i da ih rukom dodirnu, ali i da probaju, a kada ih okuse odmah požele i da kupe ovo egzotično voće koje Latinka prodaje po ceni od 130 dinara za kilogram.

Do sada je ova vremešna žena prodala dvadeset kilograma ubranih plodova. Htela bi ona da proda celokupan rod ali joj prodaja ne ide baš najbolje.

„Ovo voće je nepoznato našim ljudima i zato nema mnogo interesovanja za njega. Međutim, oni koji znaju koliko je ono dobro za ljudski organizam dolaze i kupuju ga sa zadovoljstvom. A kako i ne bi kada sa plodom japanske jabuke mogu da reše problem sa zatvorom, poremećajem u varenju, naročito tokom putovanja ili promene klime. Ova voćka je izvanredna i kod problema sa hemoroidima, bolesti želudca, masne jetre, slabog izlučivanja žuči i hipertenzije. Za hipertenziju je posebno dobro da uzimaju sveže isceđen sok nekoliko nedelja“, priča Latinka.

Kako nam je objasnila, dobra je i za srce i smanjuje rizik od infarkta, puna je vitamina C i jača imunitet, a u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se za obnavljanje energije i preporučuje se kod malaksalosti, dok se osušeni deo ploda japanske jabuke koristi i u lečenju bronhitisa i suvog kašlja.

Ona svojim kupcima redovno objasni i kako se jede plod japanske jabuke i čak im opiše i njen ukus.

„Ukus fantastičan i da podseća na mešavinu kajsije i breskve. A da bi se sve to u potpunosti osetilo, plod prilikom jela treba da bude što zreliji i tada je sočan i sladak. Japanska jabuka može da se jede tek kada je plod upotpunosti mekan. Tada se skida peteljka i sadržina iz nje se jede kašičicom“, kaže Latinka.

U porodici Mančić ovo drvo je stiglo sasvim slučajno. Sadnicu im je doneo komšija kada je išao u Bitolj da kupi grožđe. On je tri zadržao za sebe, a jednu dao Mančićima koju su odmah zasadili u bašti pored cveća.

Iako je nikada nisu posebno negovali niti prskali,toliko je brzo napredovala da je posle treće godine počela da rađa. Ove godine je dala najviše plodova.

Naredne očekuju još više, jer se ovo drvo, koje može da dostigne visinu od sedam i po metara, lepo razvija.

Proteklih godina Latinkih muž je pokušavao japansku jabuku da je kalemi na podlogu kajsije i šljive. Međutim, ni na jednoj se kalem nije prihvatio.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aleks
28.11.2020. 20:32

Ja sam 2-3 puta zamalo povračao nakon što sam pojeo samo pola ove „jabuke“. Više je neču u usta staviti