Leskovačke studentkinje za primer: Još jedan sjajan poduhvat Tehnološkog fakulteta

Studentkinje studijskog područja Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane u Leskovcu osmislile su i proizvele inovativan prehrambeni proizvod: Mali zov – Kefir sa dodatkom praha zove i tropa maline, kojim su se predstavile na ovogodišnjem jubilarnom nacionalnom takmičenju Ecotrophelia Srbija 2022.

Kefir Mali zov nastao je sa ciljem da se na tražište plasira inovativan proizvod, jedinstvenih funkcionalnih i senzornih karakteristika, kao i da se valorizuju dva vredna ostatka prehramabene industrije: trop maline (ostatak nakon ceđenja soka od maline) i prah zove (ostatak nakon pakovanja čaja od zove).

Zahvaljujući primamljivoj aromi zove, neodoljivom ukusu maline i blago kiselkastoj noti kefira Mali zov pretenduje da postane jedan od omiljenih mlečnih napitaka na tržištu koji višestruko pozitivno deluje na zdravlje konzumenata.

Takmičarski tim činili su: Ljubica Živković, Ivana Milosavljević, Marina Niškić i Marija Radisavljević, studentkinje master studija na studijskom području Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane.

Koliko su ove studentkinje svestrane govori podatak da Ljubica paralelno sa studiranjem radi kao praktikant – stručni saradnik u laboratoriji za mikrobiologiju Tehnološkog fakulteta, dok Marina radi u firmi Don Don – tvojih 5 minuta.

U planu su im dalja usavršavanja na doktorskim studijama. I jedna i druga su posao u struci našle pre završetka studija, što govori u prilog tome koliko je posao prehrambenog tehnologa tražen na našim prostorima.

Pomoć u izradi proizvoda velikodušno su im pružile vanredne profesorke na katedri za Prehrambenu tehnologiju i bezbednost hrane: profesor doktro Ivana Karabegović i profesor doktor Bojana Danilović, kao i doktor Sandra Stamenković Stojanović, koja radi kao asistent na pomenutoj katedri.

Veliku zahvalnost duguju Čedomiru Dimiću, doktorantu na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, studijskog područja dizjan tekstila i odeće, za fenomenalan dizajn etikete i logoa proizvoda.

„Dobre ocene i izuzente pohvale nacionalnog žirija, a posebno predstavnika velikih kompanija kakva je Dr. Oetker, govori u prilog tome da su naši studenti stekli adekvatna znanja, da imaju izuzetan preduzetnički duh i da su spremni da daju svoj doprinos prehrambenoj industriji Srbije, što i jeste naš cilj sve ovo vreme“, kažu sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Podsećaju da je u toku prvi konkursni rok za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu.

U ovoj državnoj ustanovi koja pripada Univerzitetu u Nišu nema samofinansiranja, svi studenti se u prvu godinu upisuju na budžetu, a imaju mogućnost da odaberu jedan od čak 6 različita modula: Farmaceutsko-kozmetičke tehnologije; Materijali i hemijske tehnologije; Ekološko inženjerstvo; Prehrambena tehnologija i bezbednost hrane; Industrijski dizajn tekstila i odeće i Informacioni sistemi u tehnološkim procesima.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare