Leskovački ajvar 3. na listi najboljih sosova na svetu, urnebes na 25. mestu

Foto: Arhiva Jugmedie

Tejst atlas (Taste Atlas), poznati vodič za ocenjivanje i rangiranje kuhinja širom sveta, objavio je listu 50 najboljih sosova i namaza na svetu. U velikoj konkurenciji, srpski leskovački domaći ajvar zauzeo je visoko treće mesto, dok se čuveni urnebes našao se na 25. mestu.

Svake godine Tejst Atlas (Taste Atlas) vrši selekciju svetskih specijaliteta u najrazličitijim kategorijama. Tako je početkom maja ove godine pirotski kačkavalj proglašen za najbolju srpsku namirnicu, dok su se u aprilu na listi najboljih knedli na svetu našle vojvođanske gomboce, odnosno knedle sa šljivama, piše portal b92.

Sada je ovaj portal izbacio listu najboljih soseva i namaza na svetu, a u TOP 50 su se našla čak dva srpska specijaliteta!

Leskovački domaći ajvar na visokom 3. mestu

Ajvar iz Leskovca, koji se pravi isključivo od domaćih sorti crvene paprike kao što su domaća kanija, Kurtovska kapija i Palanačko čudo, poznat je ne samo na Balkanu, već i širom sveta. Ovaj aromatični namaz tradicionalno se priprema krajem leta i tokom jeseni, tako što se paprike prvo prepeku, a potom pomešaju i sa pečenim patlidžanom, belim lukom, uljem i solju.

Svi sastojci se samelju i potom smeštaju u staklene tegle, da bi se do sledeće sezone služili kao dodatak roštilju i drugim domaćim jelima, bilo da je u pitanju doručak, ručak ili večera. Zavisno od ličnih preferenci, ajvar se priprema u dve varijante – blagoj i ljutoj.

Srpski urnebes na 25. mestu

Još jedan srpski specijalitet se našao na spisku najboljih soseva i namaza na svetu, i to na jako dobrom 25. mestu. U pitanju je urnebes, koji se pravi od mladog sira, belog luka, paprike, ulja, žumanaca i soli. Ovaj pikantni namaz bogatog ukusa najčešće se služi kao prilog roštiljskom mesu, servira kao meze ili maže kao podloga za domaće varijante brusketa.

Najbolji sos na svetu je libanski tum, a odmah iza njega je ekvadorski ahi krjiojlo

Libanski sos tum proglašen je za najbolji sos na svetu po mišljenju Tejst Atlasa. Tradicionalno se pravi kao emulzija belog luka i ulja, slična majonezu, ali bez dodatka jaja. Tum se obično služi uz specijalitete sa roštilja, a zbog svoje kremaste teksture i bogatog ukusa postao je omiljen na celom Bliskom istoku.

Drugi na spisku je ekvadorski ljuti sos Ahi krjiojlo, koji se priprema od ljute paprile, mladog luka, korijandera i soka od limete, uz dodatak ulja i soli. Ono što ga izdvaja od ostalih soseva jeje osvežavajući ukus bogat citrusnim notama. U mnogim domaćinstvima u Ekvadoru ovaj sos je neizostavan deo trpeze, a sada će, sasvim sigurno, postati popularan i širom sveta.

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare