Čokoladna salama, harira, rogan josh, bandeja pajs samo su neki od recepata i jela izloženi danas u Gimnaziji Leskovac u okviru nacionalne izložbe jela pod nazivom „Svetska kuhinja“, koju su osmislili i realizovali pojedini učenici u saradnji sa nastavnicima ove škole.
Recepti i specijaliteti koji su predstavljeni dolaze iz ralzličitih kuhinja: Maroka, Irske, Egipta, Kolumbije, ali i Indije, Dubaija, Rumunije i Srbije. Prema rečima nastavnice Gimnazije Snežane Krstović Zdravković projekat koji su sproveli simbolično su nazvali „Prijatno“, a njegov cilj je bio da se pokaže uticaj različtih kultura na srpsku kulturu.
„Ideja je bila od strane učenika sa ciljem da se pokaže kako se kulture prožimaju i međusobno i kako uticaj drugih kultura utiče na našu, gde spadaju tradicionalna jela“, rekla je nastavnik Snežana Krstović Zdravković.
Prema njenim rečima najviše izloženih jela bilo je sa područja Turske i to ne slučajno, već zbog toga što se turski uticaj može lako povezati sa našom zemljom.
Učenica drugog razreda i predsednica Đačkog parlamenta Lela Stojanović naglasila je da vannastavne aktivnosti, poput ove, i te kako utiču na razvijanje i formiranje ličinosti, a veštine koje se stiču pomaže pri upisivanju pojedinih fakulteta.
„Volim da kuvam i da istražujem sve što se tiče hrane, a mislim i da su moji vršnjaci, takođe zainteresovani“, rekla je Stojanovićeva.
Direktorka leskovačke Gimnazije Dragana Cvetanović kazala je da period od završetka školske godine, od 6. juna pa do danas nije iskorišćen samo za popravljanje ocena, već i za vannastavne aktivnosti, poput ove, koja je danas predstavljena.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!