LESKOVAC – Petočlana ekipa leskovačkih studenata-kuvara donela je sa Internacionalnog takmičenja u Rumuniji 18 zlatnih, 11 srebrnih i 2 bronzane medalje, a u 2 od 9 kotagerija proglašenja je apsolutnim pobednikom.
Reč je o studentima prve godine Visoke poslovne škole strukovnih studija, sa smera menadžment tehnologije, hrana i gastronomija, smer koji je uveden prošle godine pod patronatom profesora Momčila Conića, koji je na ovom Kulinarskom kupu u gradu Ijaši, održanom od 22. do 24. aprila, izabran za sudiju Borda svetskog udruženja kuvara.
Leskovački kuvari toliko su svojim veštinama oduševili Turke da je jedan član komisije pozvao ekipu da gostuju i Izmiru o njegovom trošku, računajući i avionske karte.
-Carinici su u čudu gledali naše medalje i tražili da izmere koliko je to zlatao a koliko srebro – smeju se studenti, koje je škola u Leskovcu dočekala “kraljevski”.
-Samo što nam nisu prostrli crveni tepih objašnjavaju zlatni kuvari Marija Milenković, Nikola Milenković, Filip Jeremić, Dimitrije Stević i Nikola Mladenović.
Konkurencija je bila ogromna sa takmičarima iz 15 evropskih, američkih i azijskih zemalja. Leskovčani su se takmičili u juniorskoj kategoriji do 22 godine.
-Najveći broj zlatnih medlaja osvojili smo u spremanju tradicionalnih srpskih jela od domaćeg sušenog svinjskog i goveđeg mesa, preko rolata, pirotskog sira, moravske salate, leskovačkog ajvara i sprže, te pite sa sukanim korama i čvarcima, leskovačke mućkalice, sarmicama u vinovom listi i pilavu, a članove komisije dočekali smo sa rakijom i slatkom od smokve – pričaju Nikola Mladenović i Filip Jeremić koji su osvojili po 5 zlatnih medalja, računajući i one u kategoriji – roštiljanje.
Najveća konkurencija su im bili Izraelci i Grci, čijom su kuhinjom oduševljeni, ali su ih na kraju ipak – pobedili.
-Toliku sam tremu imala da su mi se noge sve vreme tresle – priča Marija Milenković, osvakač po 3 zlatne i srebrne i 1 bronzane medalje.
Profesor Conić, koji je slične rezultate na takmičenjima širom sveta postizao ranije i sa učenicma Trgovačko ugostiteljske škole u Leskovcu, kaže da su srpskom kuhinjom najviše bili oduševljeni Kanađani.
-Bili smo favoriti predsednika komisijie iz Kanade, a Britanac je sve pojeo iz tanjira, a dao nam slabu ocenu, dok su Turci rekli da imaju utisak da su sva jela iz njihove kuhinje – priča Conić i napominje da su u celoj lepzi takozvane tradicionalne kuhinje izvorna srpska jela jedino ajavr i “lekskovačka mučkalica.
Bivši učenici ovog profesora danas rade u beogradskim i svetskim kuhinjama i dobro zarađuju.
-Siguran sam da će i ova generacija studenta uspeti u životu i nadam se da će neko od njih nastaviti jednoga dana moju misiju – priča profesor koji planira da u Leskovcu otvori u Kulinarski centar, drugi u Srbiji posle Beograda.
(kraj)mil
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Svaka cast!
Bravo Mošo svaka čast osvetli obraz.