Luka Petković iz Leskovca osvojio časni krst u Vlasotincu (VIDEO)

Plivač Plivačkog kluba Leskovac Luka Petković (16) pobednik je na tradicionalnom bogojavljanskom plivanju u Vlasini u Vlasotincu jer je, kao i prošle godine, prvi doplivao do časnog krsta u ledenoj reci.

Luka je pobedio u konkurenciji 49 plivača iz Vlasotinca i okoline, iz Leskovca, Paraćina i Lebana, a među plivačima bio je i jedan član i spasilačke jedinice Žandarmerije, koja je, po tradiciji, dežurala čamcem na reci.

„Ja volim da plivam, plivaću u Vlasini i narednih godina, ali danas je bilo teže nego prošle godine zbog niske temperature“, rekao je Luka novinarima, jedva dolazeći do daha, inače osvajač mnogih pehara i medalja na plivačkim takmičenjima.

Najmlađi plivač bio je Veljko Stojanović iz Vlasotinca, godinu dana mlađi od pobednika. Oni su dobili po zlatnik zlatare „Janković“ iz Novog Sada, i pordica Kocić i Jović iz Vlasotinca,  a pobednik i ikonu od Udruženja Sveta gora atonska.

Najmlađi plivač i pobednik plivanja za časni krst

Ovo je, inače, 13. po redu plivanje za časni krst na bogojavljanju u Vlasotincu, ove godine pri temperaturi vode od 2 i vazduha od 3 stepena. Plivalo se 33 metra do krsta, koji simbolizuju godine Isusa Hrista.

Plivanje za časni krst svetkovina za Vlasotinčane

Plivanje se je i danas održano pred više hiljada Vlasotinčana. Goran Dimitrijević, paroh.

„Bogojavljansko plivanje u Vlasotincu je jedna od najnaznačajnih manifestacija u ovom delu, koju ćemo i dalje negovati. To je tako zato što imamo reku Vlasinu, imamo branu, jezero, imamo najbolje prirodne uslove za  organizaciju ovakve manifestacije, ali imamo i izuzetno dobru saradnju između ustanova opštine Vlasotince, udruženja građana i pojedinaca“, kazao je predsednik opštine Zoran Todorović, koji je plivačima poželeo sreću. 

Plivače je blagoslovio otac Zoran Todorović.