Lutovac: Nemamo demokratsku državu, slobodne izbore, ni slobodne medije

Povod mog dolaska u Vranje je obilazak Pčinjskog i Jablaničkog okruga, odnosno želja da razgovaram sa predsednicima opštinskih odbora i članovima glavnog odbora o revitalizaciji stranke, kao i da razgovaramo o aktuelnoj temi Savez za Srbiju. Demokratska stranka će biti jedan od osnivača tog Saveza, rekao je danas u izjavi za medije predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac koji boravi u Vranju.

Privodimo taj posao kraju, usaglasili smo se oko platforme, imamo 30 programskih ciljeva i sada idemo kroz Srbiju i promovišemo te tačke oko kojih smo se usaglasili. U sredu smo posetili Kraljevo, pre toga Užice i Šabac i to je posao kojim se ja bavim. Jedan kolosek je sama Dekokratska stranka i njena revitalizacija, a s druge strane je posao vezan za Savez za Srbiju, objedinjavanje opozicije oko platforme i nekih programskih ciljeva koji bi trebalo da normalizuju Srbiju“, ističe Lutovac.

Da se živi u u normalnoj demokratskoj Srbiji, prema njegovim rečima, ne bi bilo potrebe za stvaranjem Saveza.

Tada bi svako od nas izašao pojedinačno na izbore i mi bismo svojim programima konkurisali kod građana. Međutim, mi nemamo normalnu državu, nemamo slobodne izbore, nemamo mogućnost da izkažemo svoje programe na javnom servisu. Ni mediji nisu otvoreni za opoziciju, na suptilan, često i otvoren način vrši se pritisak na medije“, kaže Lutovac.

Najpre je održao sastanak, kako kaže, sa svim opštinskim odborima, a sada obilazi okružne.

Svi smo se ujedinili oko toga da postignemo ciljeve koji jednu državu čine normalnom državom, a to su nezavisno sudstvo, slobodni mediji, fer izborni uslovi, stvari koje važi u svim normalnim državama bilo da su u Evropskoj uniji ili van nje. To su univerzalne vrednosti i sve naše razlike koje postoje nisu prepreka da se borimo oko ovih ciljeva i 30 programskih tačaka oko kojih smo se usaglasili“, rekao je Lutovac u Vranju.

Do sada je obišao, ističe, Podunavski okrug, Braničevski, Zlatiborski, Kolubarski, Moravički, Raški i Rasinski.

Obići ćemo sve okružne odbore. Raspoloženje je svuda podeljeno u prilog podrške Savezu. Građani žele široki savez, a takvog nema bez desne opcije. A, u Srbiji su gotovo sve desne opcije ili pod direktnom ili posrednom kontrolom vlasti, tako da je izbor bio da možemo samo sa onima koji nisu pod njihovom kontrolom, a to su Dveri. Naša želja je da napravimo jednu ozbiljnu političku alternativu sadašnjoj vlasti, da pokažemo da smo spremni da naše uže interese stavimo po strani kako bismo izašli u susret građanima koji traže promene. Jer, mnogo je više onih koji žele promene, nego onih koji žele da ostane ovako kako jeste“, zaključio je Lutovac.

Zoran Lutovac je posle sustreta sa predstavnicima medija održao sastanak iza zatvorenih vrata sa predsednicima i članovima Gradskog odbora DS Vranje.