U maju otvaranje dugo očekivanog Hematološkog odeljenja Dečje klinike u Nišu

Izgradnja novog odeljenja Dečije hemato-onkološke klinike u Nišu na kome će mališani koji se bore sa karcinomom moći da dobiju najkvalitetnije lečenje uspešno je završena, a svečano otvaranje zakazano je za 15. maj.

“Posle dve i po godine borbe NURDOR-a, lekara, roditelja i građana cele Srbije, izgradnja novog odeljenja dečije hemato-onkološke klinike je završena. Klinika je zapravo velika pobeda i ponos svih koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji”, kažu za Niške vesti u NURDORU.

Celokupna vrednost klinike veća je od 95 miliona dinara, a oko 60% novca prikupljeno je slanjem SMS-ova

Zelene rukavice i natpis „I ja se borim“ postali su prepoznatljivi svuda, a volontere NURDOR-a građani su sretali na mnogim manifestacijama u gradu, od koncerata, preko predstava i sajmova knjiga, pa do festivala.

“Neizmernu zahvalnost zaslužuju svi građani koji su pomogli izgradnju. Za dve i po godine koliko dugo traje prikupljanje novca za kliniku, organizovane su brojne akcije, a uključile su se i mnoge javne ličnosti iz Srbije”, objasnila je Marija Tomić iz NURDOR-a.

Kada se ključevi ove klinike predaju Kliničkom centru Niš, slede dalji koraci, jer osim što je važno da mališani koji se bore sa karcinomom dobiju ovakav prostor, neophodan je i veći broj lekara.

„Klinika zahteva veći broj medicinskog osoblja, i lekara i sestara. Mi smo o tome razgovarali sa nadležnima i dobili smo pozitivne naznake da se o tome razmišlja, očekujemo sa otvaranjem Klinike i to bude rešeno. Važno je da to ne bude samo zgrada koja ispunjava standard”, istakla je Tomićeva.

U NURDOR-u navode da će otvaranje novog odeljenja hematoonkologije, značajno  doprineti poboljašnju uslova onkološkog lečenja dece u čitavom Južnom regionu, i da će umesto sadašnjih 6 kreveta za hospitalizaciju, novo odeljenje biti opremljeno sa 6 jednokrevetnih i 2 dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce.

Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, prilagođenim svim uzrastima, u kome će se odvijati nastava i u kome će deca provoditi slobodno vreme.

Prikupljanje novca za izgradnju Klinike počelo 15. februara 2015. godine, na Svetski dan dece obolele od karcinoma.