INTERVJU: Dr Mirjana Stanković Djordjević o položaju mladih i dece u Pirotu

Mediji o mladima izveštavaju samo kada dođe do nasilja!

Vršnjačka edukacija je veoma značajna, deca i mladi lakše uče i prihvataju nova iskustva od svojih vršnjaka

Grad Pirot tradicionalno i generacijama vodi brigu o deci i mladima, a osim formalnog obrazovanja, mogu da pohađaju niz vanškolskih aktivnosti – ples, sport,  škole stranih jezika…,”kaže u intervjuu za Jugmedia profesorka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Pirotu dr Mirjana Stanković Djordjević.

Predškolska ustanova ”Čika Jova Zmaj” koja se stara o najmlađima je otvorena daleke 1926. godine, u gradu živi i radi pet osnovnih škola sa  isturenim odeljenjima u selima, pet srednjih škola, kao i Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača.

Naravno, važno je da pratimo njihova interesovanja i medije koji su njima interesantni, a to je, pre svega internet i sadržaji i mogućnosti koje on nudi

Opština Pirot je 2005. godine kao pilot-opština usvojila prvi LPA za decu Pirota, čiji je cilj unapređivanje položaja dece i mladih u oblastima: zdravstvo, socijalna zaštita, obrazovanje, briga i zaštita dece sa razvojnim smetnjama i prisustvo dece u medijima.

Te godine je opština, a sada Grad izdvojila budžetsku liniju za finansiranje projekata, kaže naša sagovornica koja je bila uljučena u izradu LPA za decu Pirota.

Šta za ovu populaciju znači postojanje LPA za decu, odnosno budžetska linija za finansiranje projekata?

Sama izrada LPA okupila je profesionalce iz svih oblasti brige o deci, što je podstaklo i javnost Pirota da se sa većim interesom okrene deci i mladima. LPA danas omogućava edukacije prosvetnih radnika za kvalitetniji rad sa svim kategorijama dece, ne samo iz gradske sredine, već i iz ruralnih i prigradskih sredina, rad Savetovališta za mlade, nabavku neophodnih aparata i uređaja koji su potrebni u lečenju naše dece, nove i kvalitetne sportske terene”.

Kako mlade animirati da se uključe u savremene društvene tokove, da su prisutni i da se bore za svoja prava?

Naša deca i mladi nisu u dovoljnoj meri prisutni u javnom i društvenom životu, barem ne u pozitivnom smislu. Petinu svih stanovnika Pirota čine deca i mladi, što je brojka od skoro 10.000, a njihova zastupljenost u medijima je tek sporadična.

Da bi postali svesni svojih prava, ali i obaveza prema društvu, neophodan je podsticaj od strane odraslih, kako roditelja, tako i profesionalaca

Uglavnom, o njima mediji izveštavaju kada dođe do nekog nemilog događaja, poput pojave vršnjačkog nasilja, a mnogo manje o njihovim uspesima i doprinosima. Ono što je potrebno jeste više izveštavanja o primerima dobre prakse, o deci i mladima koji su uspešni i samoostvareni..

U tom pogledu vršnjačka edukacija je veoma značajna, deca i mladi lakše uče i prihvataju nova iskustva od svojih vršnjaka. Mladi ljudi deklarativno žele da se ostvare i pokažu šta znaju, ali je njihov nivo motivacije i želje za omladinskim aktivizmom prilično nizak. Škole bi trebalo da budu mesta ne samo za sticanje znanja i diploma, već bi trebalo da postanu „druga kuća“ za decu i mlade. Pođimo najpre od toga da škole treba da okupljaju decu i tokom vikenda i raspusta, ali i da im ponude sadržaja koji bi im bili bliski, zanimljivi i koji bi podstakli želju za druženjem i aktivizmom”.

 Ima li dovoljno medijskih i drugih sadržaja za mlade i šta još treba da se učini u ovoj oblasti?

 “Kriza, pre svega finansijska, kao i erozija društvenih vrednosti, koja je godinama unazad prisutna u svim segmentima društva, odražava se i na medije i njihov interes za mlade. Smatram da nema dovoljno kvalitetnih sadržaja koje  mediji nude mladima, o čemu govori činjenica koju oni često ističu, da ne prate lokalne medije. Ako bismo češće izveštavali o mladima, o onome što ih zanima i u čemu su uspešni, ako bismo planirali i realizovali projekte koji uključuju mlade, podstakli mlade da sami učestviju u projektovanju i realizaciji medijskih sadržaja, smatram da bi to doprinelo da mladi budu prisutniji u lokalnim medijima”, kaže u intervjuju za Jugmedia dr Mirjana Stanković Djordjević.

Zoran Panić

 

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar