Medijska koalicija: Grad Niš diskriminiše medije!

NIŠ/BEOGRAD – Medijska koalicija koju čine ANEM, NUNS, UNS i Lokal Pres , uputila je  pismo gradonačelniku Niša povodom donošenja Odluke o javnom informisanju za grad Niš, i sprovođenja postupka javne nabavke  pružanje usluga informisanja od značaja za Niš na osnovu te odluke.Medijska koalicija se oštro protivi donošenju ove odluke i sprovođenju postupka javne nabavke.

„Svesno  se izbegavaju obaveze koje svi nivoi vlasti imaju u skladu sa propisima koji regulišu oblast medija. Odluka definiše javni interes u oblasti javnog informisanja kao informisanje o aktivnostima organa lokalne samouprave i time direktno krši odredbe Medijske strategije. Sprovođenje postupka javne nabavke je takođe u suprotnosti sa Medijskom strategijom koja predviđa da su davaoci pomoći, prilikom odlučivanja o projektima na javnim konkursima, dužni da formiraju nezavisne komisije, čij će rad biti javan, a koje će biti sastavljene od kompetentnih predstavnika javnosti, profesionalnih udruženja i sektora koji se ne finansira iz budžeta“ kaže se u sasopštenju medijske koalicije.

Navodi se još i da se krše prava građana na objektivno, nepristrasno i potpuno informisanje.

“ Svođenjem informisanja na obaveštenja o svakodnevnim aktivnostima organa lokalne samouprave, građani će biti uskraćeni za pravu i nepristrasnu informaciju o svim bitnim pitanjima u njihovoj lokalnoj zajednici“, stoji  u saopštenju.

„Zloupotrebljavaju propisi o javnim nabavkama. Nabavka usluga javnog informisanja ne može da se tretira kao bilo koja usluga koju nabavlja grad, jer se radi o specifičnoj oblasti koja ima jake socijalne implikacije.Diskriminišu mediji koji nisu „podobni“. Poruka koja se šalje donošenjem ove Odluke je da će u budućnosti samo mediji koji pohvalno izveštavaju o aktivnostima organa lokalne samouprave imati mesta na medijskoj sceni Niša, Krš se i Zakon o oglašavanju. Član 86. Zakona o oglašavanju predviđa zabranu korišćenja imena, lika, glasa ili ličnog svojstva državnog funkcionera, odnosno funkcionera državnog organa i organizacije, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave u oglasnoj poruci. Zbog toga je sam predmet javne nabavke sporan sa aspekta propisa o oglašavanju“ , objašnjavaju predstavnici koalicije.

Zbog svega navedenog, Medijska koalicija u obraćanju  gradonačelniku Niša navela je pet zahteva koje prnosimo u celini.

1.  Da se sporna odluka poništi, jer aktivnosti koje propisuje nisu vezane za ostvarivanje javnog interesa, nego su u funkciji promocije i propagande u radu lokalne samouprave i zbog toga što je u suprotnosti sa medijskim propisima i propisima o oglašavanju.

2.  Da se donese nova odluka koja će javni interes definisati u skladu sa Medijskom strategijom.

3. Da se suspenduje postupak javne nabavke iz istih razloga.

4. Da se definiše zabrana korišćenja sredstava iz lokalnog budžeta koja su opredeljena za javno informisanje za svrhe koje nisu ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja (naročito ako se odnose na promovisanja aktivnosti organa lokalne samouprave).

 5. Da se raspiše novi javni konkurs, ali koji će se raspisati po medijskim propisima i koji će biti zasnovan na principima projektnom finansiranja a za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u skladu sa Medijskom strategijom i koji je namenjen medijima. Uslovi učešća na konkursu moraju da budu objektivni i nediskriminatorni, a transparentnost mora da postoji u svakoj fazi javnog konkursa. Takođe, o dodeli sredstava treba da odlučuje nezavisna komisija.

(Kraj)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar