Ministar odbrane najavio moguć povratak vojske u pirotsku Kasarnu

PIROT – Ministar odbrane Bratislav Gašić najavio je mogućnost povratka Vojske Srbije u pirotsku Kasarnu koja se iz ovog objketa povukla 2006. godine.

U opštini kažu da je to lepa vest i najava povratka vojske u pirotsku Kasarnu je ravno otvaranju jedne nove fabrike.

„Vojska Srbije , Ministarstvo odbrane i pojedina radna tela razmišljaju o tome da Vojska ponovo bude u pirotskoj Kasarni. Konkretno o mogućem povratku mogu da kažu oni koji su zaduženi za strategiju odbrane. Moramo da vidimo kojim resursima raspolažemo, zašto je u jednom trenutku Kasarna napuštena, u kakvom je stanju sada. Mnogo pitanja ima, ali smo krenuli u tu proceduru. Vojsci Srbije bi značilo da ponovo bude u Kasarnu u Pirotu- rekao je ministar Gašić prilikom posete Dimitrovgradu.

„Našem gradu to pogoduje iz ekonomskih razloga a s druge strane, znamo da naša Kasarna ima dobru infrastrukturu i dobre uslove za život u njoj. Znamo koliko je bila velika i cenjena u bivšoj JUgoslaviji. BIlo bi pravo rešenje i za neke Garnizone i pojedine vojne jedinice da se vrate u Pirot jer sada žive i rade u težim uslovima nego sto bi imali ovde u pirotskoj Kasarni. Ako to bude rešenje a ja se nadam da hoće, mi ćemo koliko budemo mogli pomoći oko svega- kaže predsednik opštine Vladan Vasić.

Iz Kasarne u Pirotu koja se prostire na 55 hektara. Potpredsednik Udruženja vojnih penzionera Pirotskog okruga potpukovnik u penziji Mladen Križan kaže da Kasarna raspolaže sa kompletnom infrastrukturom i svi objekti za smeštaj imaju parno grejanje.

„U straregijskom delu takodje ima opravdanja da se Vojska vrati u Kasarnu jer u celom Pirotskom okrugu nema ni jedne jedinice koja bi, pored ostalog, gradjanima mogla da pomogne u vanrednim situacijama kao što su poplave i požari, ali i oko uredjenja grada. Pirotski garnzion ima tradiciju i bio je jedan od najbolojih garnizona u bivšoj Jugoslaviji a i posle toga- kaže Križan.

Nedavno su opština Pirot i Ministarstvo odbrane potpisali ugovor o razmeni Doma Vojske u Pirotu za stanove za Vojsku. Opština je obezbedila 11 stanova a ostatak duga platiće u 60 mesečnih rata narednih pet godina. Dom Vojske je procenjen na 844.000 evra.

(kraj)paz