Mlada Marija Stošić prva doplivala do krsta

Jedina devojka među konkurencijom od 25 momaka, Marija Stošić studentkinja DIF-a iz Vladičinog Hana, prva je u hladnoj Južnoj Moravi doplivala do časnog krsta, na današnjem takmičenju povodom obeležavanja Bogojavljenja.

Marija je prva devojka koja je plivala za krst i na oduševljenje posmatrača, kao i učesnika, pobedila a kao nagradu dobila ikonu i krst, koji je svojom hrabrošću osvojila.

Među onima koji su se odvažili da po ovako hladnom vremenu plivaju, najviše je bilo mlađih, ali bilo je i onih koji su po godinama i nešto stariji, a po duhu svakako mladi.

Ostali takmičari takođe su nagrađeni krstom, kao znak zahvalnosti na učešću i hrabrosti

Jedan od njih je i lokalni vatrogasac Vladica Stanković (39), kome ovo nije prvo nadmetanje i kaže da će i dalje učestvovati na ovom tradicionalnom dešavanju.

Povodom obeležavanja Bogojavljenja, jednog od najvećih hrišćanskih praznika, u Hramu kneza Lazara u Vladičinom Hanu jutros je održana liturgija i ceremonija kupanja krsta.

Dušan Prokopović iz sela Polom je ove godine sa 75 hiljada dinara, izlicitirao najvišu sumu pa mu je pripala čast da obavi kupanje krsta.

Ovom tradicionalnom običaju prisustvovao je veliki broj vernika koji su uzimali vodu za zdravlje i odneli je svojim kućama.

Nakon liturgije, litije su prošle gradom i prisustvovale plivanju za časni krst, na obali Južne Morave na sportskom centru.

Liturgije i kupanje krsta  lokalno sveštenstvo je organizovalo i u drugim crkvama – Prekodolcu, Kunovu I Mrtvici

Pokrovitelj plivanja za krst je opština Vladičin Han, a takmičenje su organizovali Centar za kulturu i Sportski centar “Kunjak”.