Udruženje građana “Vizija” iz Pirota za deset godina rada realizovalo preko 80 projekata

Mlade tišti nezaposlenost i slobodno vreme

Udruženje građana “Vizija” osnovano je februara 2009. godine, i sa prvim aktivnostima počelo je u maju te godine, a svi projekti do danas posvećeni su omladinskoj politici i pravima mladih

Nasilje među mladima, vršnjalko i internet nasilje, polne boelsti, zloupoteba psihoaktivnig supstanci, nezaposlenost i nekavlitetno provođenje slobobodnog vremena, problemi su mladih u Pirotu kojima su aktivisti Vizije posvetili celu jednu deceniju preko projektnih aktivnosti.

“Cilj svih ovih projekata je podizanje obrazovnog i kulturnog nivoa dece i mladih kroz propagiranje volonterizma i aktivizma mladih, što postiže organizacijom raznih edukacija, seminara, tribina, obuka i radionica”, kaže menadžera projektnih aktivnosti u “Vizijia” Danijele Antić.

Antićeva dodaje da su glavni donatori projektnih aktivnosti razna ministarstva Vlade Republike Srbije i grad Pirot, sa kojim ovo udruženje ima odličnu saradnju.

“Osim donatora javljaju se i razne fondacije i inostrani donatori koji finansiraju i pomažu određene projekte. U poslednje vreme javlja se nepovoljan trend smanjenja broja donatora, kao i visina donacija, što u značajnoj meri sputava rad ne samo našeg udruženja, već svih udruženja na području grada Pirota, a možemo slobodno reći i na području cele Republike Srbije”, napominje Antićeva.

Na pitanje kakva je saradnja sa Gradskom upravom, javnim preduzećima, ustanovama, školama i organizacijama, Antićeva naglašava da je saradnja dobra i napominje da se udruženje Vizija prevashodno bavi mladima i  rešavanju njihovih problema.

“Reč je o širokom spektru, počev od nasilja, kako vršnjačkog tako i internet nasilja, preko prevencije  polnoprenosivih bolesti, pa sve do zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Osim ovoga, problemi koji tište mlade u Pirotu su  nezaposlenost i nekvalitetno provođenje slobodnog vremena. U cilju rešavanja ovih problema udruženje već duži niz godina uspešno sarađujemo sa svim srednjim školama u celom Pirotskom okrugu, Gradskom upravom Pirot, pozorištima u Pirotu i Dimitrovgradu, raznim drugim udruženjima koja se bave mladima i Nacionalnom službom za zapošljavanje”, nabraja Antićeva.

Pitali smo je i koje su sve projekte realizovali i ko se sve uključuje u njihove projekte?

“Naši projekti uglavnom imaju neku edukativnu crtu, što podrazumeva obuku mladih i organizaciju mnogobrojnih radionica na razne teme. Pomenuću neke od  projekata – Zelene radionice,  Toleriši ne diskriminiši, predavanja o reproduktivnom zdravlju, o preduzetništvu…”.

Osim raznih obuka, udruženje svake godine u novembru, u saradnji sa pozorištima u Pirotu i Dimitrovgradu,  priprema i realizuje pozorišnu predstavu u kojoj glume mladi, polaznici škole pri ovim pozorištima i članovi Kreativnog kluba Vizija.

Jedna od predstava imala je naziv “Kocka je  bačena”.

“Prilikom realizacije projektnih aktivnosti osim članova udruženja, veliku pomoć nam pružaju i volonteri, a to su uglavnom srednjoškolci, učenici svih srednjih škola iz Pirotskog okruga. Koristim ovu priliku da im se zahvalim na učešću i volontiranju u raznim projektima”, kaže Danijela Antić.

 

FOTO Vizija

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar