Mladi povrtari formirali preduzeće “Ogledna bašta”

Dest mladih, koji su uz pomoć Udruženja grđjana „Plant“ proteklih meseci završili obuku za plasteničku proizvodnju organskog povrća, osnovalo je ovih dana socijalno preduzeće „Ogledna bašta“ kako bi povrtarstvom nastavili da se bave i po završetku obuke.

Teorijsku obuku prošlo je 50 mladih starosti od 15 do 29 godina, a nakon testiranja, 20 mladih dobilo je priliku da uradi biznis planove za svoj potencijalni biznis u oblasti gajenja povrća

Ovog proleća će saditi povrće u zajedničkom plasteniku površine pet ari, a dobiće i po dva ara zemljišta za gajenje povrća na otvorenom.

Mladi će u plasteniku gajiti paradajz i papriku, a na otvorenom crni luk i krompir. Kroz pratičan rad ili i terijsku obuku  naučiće sve što je potrebno za gajenje povrća“, istakla je Dragana Vukadinović iz  udruženja „Plant“.

Ona je podsetila da je Udruženje „Plant“ zajedno sa Poljoprivrednom savetodavnom službom „Agrozem“ i Udruženjem „Građanska inicijativa za zapošljavanje“  prošle jeseni organizovalo terijsku obuku za plasteničku proizvodnju po principima integralne i organske proizvodnje.

Mladi koji su napisali najbolje biznis planove, njih desetoro, imalo je proteklih meseci praktičnu obuku u plasteniku u Gornjoj Toponici. Gajili su mladi crni luk i zelenu salatu, a na otvorenom kupus“, izjavila je Vukadinović.

Polaznici obuke, osim što su proteklih meseci učili  da gaje povrće, naučili su i kako da naprave biznis plan, osnuju poljoprivredno gazdinstvo, formiraju socijalno preduzeće i obezbede finansijsku podršku, a naučili su i da se udružuju sa drugim proizvođačima.

Obuka mladih za bavljenje organskom proizvodnjom povrća  realizovana je u okviru projekta „Osnaživanje mladih kroz sticanje preduzetničkih veština“, koji finasira Ministarstvo omladine i sporta.

Biljana Ljubisavljević