Mobing da bude krivično, a ne prekršajno delo

LESKOVAC – Predsednik udruženja “Stop-mobing Srbija” Žika Miladinović izrazio je danas uverenje da će u Skupštini Srbije uskoro biti promenjen deo Zakona o sprečavanju zlostavljanja tako što će će mobing biti prekvalifikovan iz prekršajnog u krivično delo.

Miladinović je na konferenciji za novinare u Leskovcu kazao da onaj “ko se igra tuđim zdravljem” zaslužuje oštriju kaznu od novčane prekršajne kazne.

“Zakon koji je usvojen krajem 2010. godine je u osnovi dobar, ali mi smo podneli predlog za njegovu izmenu i nadamo se da će on vrlo brzo biti usojen u Skupštini Srbije”, kazao je.

Toj organizaciji su prošle godine stigle 134 žalbe radnika na mobing, a ustanovljneo je da se u 92 slučaja radi o mobingu.

U 48 slučajeva su sporovi rešeni medijacijom, a ostali su predati sudovima. Presuđena su dva slučaja gde su poslodavci platili kazne za zlostavljanje potčinjenih po 200, odnosno, 300 hiljada dinara.

U 90 odsto slučajeva poslodavce su prijavljivali zaposleni u javnom sektoru.

“Zaposleni u privatnom sektoru se ređe odlučuju za prijavu zlostavljanja jer se boje gubutka posla. Strah od gubitka posla je jači od smrti”, zaključio je Miladinović, koji je danas u Leskovcu prisustvovao otvaranju kancelarije povereništva Udruženja “Stop-mobing Srbija” za Jablanički okrug i grad Leskovac.

Okružni poverenik je Dragiša Đorđević, a gradski Anica Lazarević.

Kancelarija dva povereništva se nalazi u zgradi Doma sindikata u centru Leskovca.

(Kraj)