Multisektorska saradnja za uspešan lokalni ekonomski razvoj

Prioriteti u radu Privrednog saveta Grada Pirota biće aktivnosti na unapređenju kvalifikacija radne snage kroz ciljane edukacije, otvaranju novih radnih mesta i rešavanju problema u niskoakumulativnim granama privrede, zaključci su sa prvog sastanka Privrednog saveta Grada Pirota, saopšteno je iz Komore.

Sastanak koji je održan danas u prostorijama Ugovorne okružne Privredne komore Pirot, otvorio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, I ovom prilikom  izrazio zadovoljstvo zbog iniciranja multisektorske saradnje, za koju smatra da je neophodna za dalji razvoj privrede.

“Oživeo je rad Privrednog saveta i ovo  je novi početak. Zadovoljstvo je da za istim stolom sede predstavnici javnog i privatnog sektora. Svima nama je cilj otvaranje novih i kvalitetnih radnih mesta, povećanje zarade, i to je svrha formiranje ovog saveta. Zadovoljstvo je čuti podatak da je broj nezaposlenih  ispod 5800”, istakao je Vasić.

Najupečatljivija brojka koju je čuo je da 3500 radnika na području Pirotskog okruga  ima manje od prvog i drugog stepena obrazovanja, da 5000 nezaposlenih u Okrugu ima srednje obrazovanje, do četvrtog stepena obrazovanja.

“To je velika šansa za njihovu prekvalifikaciju, na čemu radimo već izvesno vreme”, dodaje Vasić.

Privredni savet ima 13 članova, predstavnika lokalne samouprave i privrednih subjekata.

Za predsednika i zamenika predsednika izabrani su direktor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Zoran Nikolić i predsednik UO Privredne komore Pirot Dragan Kostić.

Nikolić je izjavio da će pokušati da se nametnu svojim radom i da će dati doprinos u zapošljavanju, da će postojećim poslodavcima omogućiti proširenje proizvodnje, ali i da će novim poslodavcima omogućiti nesmetan rad, kako bi smanjili još više broj nezaposlenih u Pirotu.

Na sastanku je još rečeno da je rad  Saveta usmeren  na podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja, razvijanje komunikacije i jačanje saradnje između lokalne samouprave i poslovne zajednice.