Plastenike ovih dana nakon berbe ranog povrća, a pre sadnje naredne kulture, treba detaljno očistiti i pripremiti. U zaraženim biljnim ostacima održava se i prenosi veliki broj patogena, prvenstveno truleži korena, prizemnog dela stabla i uvenuća biljaka. Na kraju proizvodnog ciklusa, nakon berbe, neophodno je sve zaražene, kao i nezaražene biljne ostatke ukloniti i uništiti”, savetuje Jelena Stojiljković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS Leskovac.
Plastenike provetravati
Takođe, pravilo i preporuka je da se plastenici moraju što više provetravati. Ovo ne važi samo za letnji period, već tokom čitave proizvodne sezone, ali u skladu sa spoljnom temperaturom i fazom porasta biljaka. Kada je visok procenat vlažnosti u plasteniku vrlo često može doći do pojave truleži na biljnim delovima, a voda koja kaplje sa folije može izazvati ožegotine na mladim biljkama koje su nežne i osetljive. Takođe, treba voditi računa da ne dolazi do velikih temperaturnih oscilacija, jer one usporavaju rast i razvoj biljaka, a kod onih koje cvetaju dolazi do odbacivanje cvetova i zametnutih plodića i ovo je vrlo česta pojava kod krastavca, paradajza i paprika, savetuje naša sagovornica.
Navodnjavanje
S obzirom na veoma kratku vegetaciju, u proizvodnji povrća veoma je bitno biljke pravilno navodnjavati, prihranjivati i negovati, pa je zato pravilan izbor vrste i količine đubriva od izuzetne važnosti. U fenofazi ukorenjavanja nakon rasađivanja u prvih 15 dana, trebalo bi primeniti vodotopiva đubriva sa najvećim udelom fosfora npr. odnos NPK hraniva 1:4:1 .
Đubrenje
U fazi intenzivne berbe plodova krastavca trebalo bi upotrebiti đubriva sa najvećim udelom kalijuma i to odnos NPK 2:1:4. Na području delovanja PSSS Leskovac, kod pojedinih proizvođača, koji krastavac proizvode u plasteniku sa dogrevanjem na listovima biljke u uslovima ovakve proizvodnje došlo je do pojave intervenozne hloroze gde nervi ostaju zelene boje, a površina između njih je žuta. U slučaju nedostatka magnezijuma dolazi do karakterističnih promena na biljkama, prestaje fotosinteza, razgrađuje se hlorofil, što je česta pojava na starijim listovima. Pri slabom osvetljenju, u nedostatku vlage, slabi usvajanje ovog elementa, a to se najčešće dešava na kiselim i peskovitim zemljištima”.
Suva trulež
Usevi paprike i paradajza su osetljivi na nedostatak kalcijuma pa se često na plodovima pojavljuje suva trulež kao tipičan simptom nedostatka kalcijuma. Obzirom da se kalcijum veoma sporo kreće kroz biljku preporuka je da se po obrazovanju plodova primenjuje folijarno u intervalu od 7-10 dana. Do pojave simptoma nedostatka kalcijuma može doći i zbog nepravilnog navodnjavanja na visokim temperaturama, blokade zbog viška azota, kalijuma ili magnezijuma ili zbog nedovoljno brzog transporta u plodove”, objašnjava Jelena Stojiljković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u PSSS Leskovac
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!