Sajam- najveći čuvar poznatog delikatesa

Na Sajam peglane kobasice koji se održava tokom vikenda u Pirotu vlada veliko interesovanje

U toku su poslednje pripreme za 10. jubilarni Sajam pirotske peglane kobasice koji se održava 28. i 29. januara u hali Kej u Pirotu.Svoje proizvode ponudiće 36 izlagača, proizvođača peglane kobasice. Svi prozvođači peglane, učesnici sajma, dobili su potvrdu o bakteriološkoj ispravnosti proizvoda.

U Udruženju proizvodjača pirotske peglane kobasice kažu da je Sajam značajan za pozicioniranje ovog brenda. Da bi kupci bili u potpunosti sigurni kakav proizvod kupuju, Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice svakom od izlagača daje 150 markica sa QR kodom sa tačnim podacima od kog mesa i začina je napravljen.

Dalibor Tošić jedan od prozvođača peglane, kaže da ova manifestacija treba da bude inkubator za nove proizvodjače i da je upravo Sajam najveći čuvar peglane kobasice.

Biće dodeljene nagrade i medalje za 3 najbolja proizvođača, kao i za najlepše uređen štand i nagrade najiskusnijem i najmladjem proizvođaču.

Osim peglane, na Sajmu će biti i štandovi vinarija, proizvođača sireva i mlečnih proizvoda. Ispred hale će biti štandovi za ostale proizvode, sivenire i sve one koji se bave domaćom radinošću.

Ove godine promoter jubilarnog Sajma peglane kobasice je glumac Andrej Šepetkovski.

Karte se još danas mogu kupiti po ceni od 150 dinara, u subotu i nedelju cena ulaznice će biti 200 dinara.

Sajam peglane kobasice organizuju Turistička organizacija Pirot i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice pod pokroviteljstvom Grada Pirot a uz podršku Kompanije Tigar Tajers, Doma kulture i Sportskog centra.

Ovo je jubilarni deseti sajam za koji kao i ranije uvek vladalo veliko interesovanje ne samo učesnika, nego i posetilaca iz Srbije i inostranstva. Smeštajni kapaciteti su popunjeni a najveći broj posetilaca se očekuje iz susedne Bugarske

Dosadašnji promoteri Sajma bili su svetski putnik Slobodan Mićić, popularni glumac Milan Lane Gutović, TV lice satiričar Zoran Kesić, muzičari Rambo Amadeus i Inspektor Blaža, glumac Marko Gvero, poznati pisac Dejan Stoiljković…

Pegla se flašom

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade.

Suše se na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare