U toku su poslednje pripreme za 10. jubilarni Sajam pirotske peglane kobasice koji se održava 28. i 29. januara u hali Kej u Pirotu.Svoje proizvode ponudiće 36 izlagača, proizvođača peglane kobasice. Svi prozvođači peglane, učesnici sajma, dobili su potvrdu o bakteriološkoj ispravnosti proizvoda.
U Udruženju proizvodjača pirotske peglane kobasice kažu da je Sajam značajan za pozicioniranje ovog brenda. Da bi kupci bili u potpunosti sigurni kakav proizvod kupuju, Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice svakom od izlagača daje 150 markica sa QR kodom sa tačnim podacima od kog mesa i začina je napravljen.
Dalibor Tošić jedan od prozvođača peglane, kaže da ova manifestacija treba da bude inkubator za nove proizvodjače i da je upravo Sajam najveći čuvar peglane kobasice.
Biće dodeljene nagrade i medalje za 3 najbolja proizvođača, kao i za najlepše uređen štand i nagrade najiskusnijem i najmladjem proizvođaču.
Osim peglane, na Sajmu će biti i štandovi vinarija, proizvođača sireva i mlečnih proizvoda. Ispred hale će biti štandovi za ostale proizvode, sivenire i sve one koji se bave domaćom radinošću.
Ove godine promoter jubilarnog Sajma peglane kobasice je glumac Andrej Šepetkovski.
Karte se još danas mogu kupiti po ceni od 150 dinara, u subotu i nedelju cena ulaznice će biti 200 dinara.
Sajam peglane kobasice organizuju Turistička organizacija Pirot i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice pod pokroviteljstvom Grada Pirot a uz podršku Kompanije Tigar Tajers, Doma kulture i Sportskog centra.
Ovo je jubilarni deseti sajam za koji kao i ranije uvek vladalo veliko interesovanje ne samo učesnika, nego i posetilaca iz Srbije i inostranstva. Smeštajni kapaciteti su popunjeni a najveći broj posetilaca se očekuje iz susedne Bugarske
Dosadašnji promoteri Sajma bili su svetski putnik Slobodan Mićić, popularni glumac Milan Lane Gutović, TV lice satiričar Zoran Kesić, muzičari Rambo Amadeus i Inspektor Blaža, glumac Marko Gvero, poznati pisac Dejan Stoiljković…
Pegla se flašom
Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade.
Suše se na promaji i svaki dan peglaju flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.
Potkovice ovog specijaliteta se peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!