Najslađa mramorka lubenica kod deda Slobodana

Svakom Vranjancu koji je ovih dana, kada je asfalt goreo od žege, kupio lubenicu mramorku kod deda Slobodana Mišića i njegove unuke Natalije iz Donjeg Trebešinja, pošlo je za rukom da utoli žeđ, a ova domaća sorta lubenice, koja se u vranjskom kraju gaji stotinak godina unazad, ne zadržava se puno na njihovoj improvizovanoj tezgi u Donjem Vranju.

Kupci koji znaju o kakvoj kvalitetnoj sorti je reč odmah se hvataju za nju i ne pitaju za cenu, samo šeretski namignu Slobodanu dajući mu znak da je odmah stavi na kantar, dok onima koji su neodlučni on je sam ponudi, a kada im pomene kako ih je kao dečak i sam krao u tuđem bostanu odmah se potvrdi pazar.

Slobodan je u tim godinama znao u prste sve tuđe bostane. Najveća poslastica njemu i njegovim drugarima upravo je bila ova vrsta lubenice u dobro čuvanim bostanima. Kada se danas toga seti on se slatko nasmeje nekadašnjim dečačkim ludorijama i zato se sada mnogo ne iznenadi kada mu iz bostana nestane neka od lubenica.

Svoje znanje o proizvodnji ove sorte lubenice on je tokom prethodnih godina preneo i na svoju decu. Tehniku proizvodnje oni su vremenom modifikovali tako da sada sa jednog korena u proseku dobiju po šezdeset kilograma roda.

„ U moje vreme, dok sam bio mlad,mramorku sam proizvodio tako što bih njeno seme zasadio u takozvane odžake koje sam pravio od mešavine stajnjaka i zemlje. Odozgo bih sve napravljene odžake pokrio najlončićima koje bih dobro pritisnuo kamenjem kako bi seme ispod najlona što pre niklo.U to vreme je i klima bila malo drugačija. Kiše je bilo u izobilju tako da bostan, praktično nismo ni polivali. A lubenice su se rađale toliko da si po njima mogao bukvalno da hodaš,a da ne dodirneš zemlju“, priča nam Slobodan.

I danas u njegovom bostanu ima lubenica koliko mu duša želi. Zadovoljan je i ovogodišnjim prinosom. U proizvodnji je njegova porodica primenila svo svoje znanje i rezultati nisu izostali. Bilo je dovoljno sunčanih dana da lubenice sazru tako da kada se iseku na parčiće i stave u usta one se tope kao med, a to najbolje znaju svi oni koji su ih u slast pojeli.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare