Manjak radne snage nigde nije tako akutan i vidljiv kao u ugostiteljstvu, a već dugo vremena uglavnom mladi ljudi iz Srbije od maja do septembra ili oktobra zarađuju radeći na jadranskoj i egejskoj obali.
Oglasi za radnike u fabrikama u Češkoj i Slovačkoj, za sve vrste majstora u Austriji i Nemačkoj su aktuelni tokom cele godine, ali trenutno su najtraženiji, sa ili bez iskustva, konobari, kuvari, sobarice, pomoćnici u kuhinji, hostese, pica-majstori i razna druga zanimanja.
Najviše radnika traže hoteli iz Hrvatske gde tradicionalno leti odlaze ljudi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali ove godine ima čak i Filipinaca i Nepalaca.
Domaće radne snage ima sve manje pošto mladi masovno odlaze u Zapadnu Evropu gde zarađuju više nego u Hrvatskoj, ali poslodavci moraju dobro da plate i one koje dolaze sa strane.
Prema oglasima agencija za zapošljavanje, kuvari u zavisnosti od iskustva i hotela u kom će raditi mogu mesečno da zarade od 1.350 do 2.250 evra, pica-majstori 1.500 do 2.000 evra, pomoćni radnici u kuhinji od 600 do 1.200 evra, konobari do 1.300 evra, recepcionari do 1.400 evra, gril-majstori do 2.000 evra, a traže se i prodavci ili prodavačice, sobarice koje mogu da zarade i do 1.000 evra, portiri, voditelji domaćinstva koji primaju i ispraćaju goste…
Ovo ne moraju biti i konačne plate, jer se može raditi i prekovremeno.
Osim toga pored neto plate obezbeđen je sad već obavezno smeštaj, pošto je na jadranskom primorju, a posebno u Dubrovniku najam soba preskup, a najčešće se može računati i na dva obroka.
Kuvar Dejan Marković trenutno radi u Beogradu, a prošlo leto proveo je radeći u restoranu u Hrvatskoj. I za ovu godinu imao je ponude, koje za sada nije prihvatio.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!