Narodna biblioteka u Pirotu ima problema sa prokišnjavanjem

PIROT – Ravni krov Doma Vojske  u čijim prostorijama je Narodna biblioteka podstanar, već godinama prokišnjava i voda i vlaga uništavaju knjižni fond. Identična situacija je i na Odeljenju za odrasle i Čitaonici Biblioteke koji se nalazi u drugoj zgradi ali takodje sa ravnim krovom. Postoji i projekat adaptacije ovog prostora, ali se još uvek čeka konačan dogovor Ministarstva odbrane i lokalne samouprave o preuzimanju Doma Vojske.

„Problem prokišnjavanja ravnog krova u Čitaonici prisutan je poslednjih petnaestak godina. Propada knjižni fond od kiše i vlage. Ugroženi su i naši čitaoci. Počeo je da se topi sneg pa smo morali da postavljamo dodatna plastična korita, izjavila je bibliotekarka Snežana Kostić sa Odeljenju za odrasle gde je i Čitaonica.

Prema njenim rečima, Biblioteci je 2006. godine iz NIP-a za projekat rekonstrukcije i adaptacije prostora za njen rad u Domu Vojske, odobreno oko 40.000 evra, ali se s tim zastalo, jer još uvek nisu rešeni imovinsko odnosi izmedju Ministarstva odbrane i lokalne samouprave oko preuzimanja ovog objekta.

 

 

  (kraj)