Natašina “Banička s pečene kore na plotnu” praznik za ljudsko nepce

Kad god ima slobodnog vremena Nataša Ljubić, iz Gornjeg Neradovca kod Vranja, koja je pravi majstor za slaniše i slatkiše, pravi već odavno zaboravljenu pitu zvanu “banička s pečene kore na plotnu”.

Ovaj čuveni vranjski specijalitet, fantastičnog ukusa, danas retko koja domaćica se usudi da pravi zato što je izuzetno težak za spremanje.Taj problem, međutim, nema Nataša koja ovom pitom veoma često dočekuje svoje drage goste.

Kaže da joj je za spremanje testa ove pite potrebno samo pola kilograma brašna, jedna kasičicu soli, manje od pola peciva i dve kašike ulja. Od ovako pripremljenih namirnica ona mlakom vodom zamesi glatko testo koje ne sme da bude ni pretvrdo, a ni premeko,a potom ga pusti da odmori desetak minuta.

“Kada testo odstoji treba ga podeliti na osam lepo oblikovanih kravajčića, a dok oni ”odmaraju” treba dobro obrisati plotnu šporeta na drva na kome se peku kore i u ložištu podesiti vatru tako da prilikom pečenja ne izgore.”, savetuje Nataša.

Od pripremljenih kravajčića ona drvenom oklagijom rasuče četiri kore. Svaku koru peče na plotnu čim je tanko rasuče drvenom sukaljkom.

“Kada kora dođe u dodir sa vrućom plotnom odmah ispusti miris koji podseća na tek spremljeni giros i to je znak da će od nje ispasti pita kakvu želimo.”, priča Nataša.

Kada se kora zapeče ona je rukama okrene na drugu stranu i peče sve dok ne dobije izgled tortilje, a potom je sakupi u obliku trougla i stavi u kesu da se prohladi. Dok se kore hlade ona u posebnoj posudu napravi fil od 400 grama mrvljenog sira i tri jajeta koje su snele njene koke. A kada to završi u pleh, koji prethodno namaže ugrejanom mašću koji je sama proizvela, najpre stavi najveću koru i pusti da krajevi prekriju njene stranice.

“Ovako postavljenu koru obavezno poprskam mašću, a potom preko nje stavim fil. Kada to uradim na nju stavim drugu koru čiji krajevi ne smeju da idu preko tepsije. Ukoliko je kora prevelika presečem je na pola i te dve polovine složim u tepsiju. Ovaj postupak ponavljam sve dok imam pečenih kora na raspolaganju, a kada to završim od krajeva prve kore koji su visili preko tepsije napravim rub. ”, kaže naša sagovornica i dodaje da domaćice ovu preukusnu pitu mogu da naprave i samo sa dve pečene kore.

I pre nego što “baničku s pečene kore na plotnu” stavi da peče ona je ponovo poprska mašću i prelije sa pet umućenih jaja. Čim se prilikom pečenja njeni sastojci sjedine u rerni svako ko se nađe u njenoj blizini potvrdiće da se unutra peče pita fantastičnog ukusa kakav do sada nisu okusili.

Kada je posle pečenja dobro istišti Nataša je gostima posluži uz suvo meso iz svoje pušnice

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar