LESKOVAC/VLASOTINCE – Drvni pelet, kako smo ranije pisali, omogućuje veći komfor onima koji ga koriste jer su postupci sagorevanja potpuno automatizovani. On se ne može koristiti u klasičnoj peći ili običnim šporetima već u namenski proizvedenim uređajima (pećima i kotlovima na pelet).
Na pitanje kako da prepoznamo kvalitetan pelet, prof. dr Branko Glavonjić odgovara:
-Ona domaćinstva koja su imala dobra iskustva sa peletom nekog od proizvođača obično nastavljaju i dalje da koriste njihov pelet. Za domaćinstva koja se odlučuju da počnu da koriste drvni pelet najbolja je preporuka da obrate pažnju da li na pakovanju postoji oznaka EN PLUS sertifikata. Ako takva oznaka postoji, pelet mogu kupiti i neće pogrešiti.
Česte su i dileme da li moramo da pravimo novi dimnjak ako pređem na pelet.
-Ne. Postojeći dimnjak koji ste koristili kada ste ložili ugalj ili drvo su sasvim dobri što se tiče preseka, pod uslovom da se redovno čiste i održavaju. Drvni pelet prilikom sagorevanja ne oslobađa velike količine dima tako da ne zahteva nikakve posebne dimnjake – razrešava dilemu profesor Glavonjić.
(Kraj)
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!