Ka obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka

Nema života bez slobode

Toplički ustanak bio je važan istorijski događaj u okupiranoj Srbiji za vreme Velikog rata i ostavio je tragove u srpskim i inostranim izvorima, prvenstveno nemačke i bugarske provenijencije.

Sledeće, 2017.godine, biće obeležena stogodišnjica Topličkog ustanka. Struka će je iskoristiti za organizovanje međunarodnog naučnog skupa i objavljivanje radova posvećenih ovoj temi.

Biće objavljen i primarni istorijski izvor, Dnevnik Koste Vojinovića Kosovca, prir. Božica Mladenović.

Toplički ustanak – jedini ustanak na teritorijama okupiranim od trupa Centralnih sila u Velikom ratu, trajao je oko mesec dana, u februaru i martu 1917. godine, a prethodile su mu i sledovale gerilske borbe.

Zahvatio je Toplički okrug – Kosanički, Prokupački, Jablanički i Dobrički srez, istočne i srednje predele Kopaonika i Jastrebac, Zaplanje, Crnu Travu, Vlasotince i teritoriju oko Timoka.

U gušenju ustanka učestvovale su jedinice austrougarske i bugarske vojske, u manjoj meri nemačke trupe i plaćenici albanskog porekla.

Brojnost i tehnička prednost bile su na strani pripadnika okupacionih snaga. Vojnici okupacionih trupa su ugušili bunu i surovo se osvetili civilima.

U kaznenoj ekspediciji nastradalo je, po podacima Anketne komisije, oko 20.000 ljudi, uglavnom staraca, žena i dece, zapaljeno 50.000 stambenih i ekonomskih objekata i naneta ogromna materijalna šteta.

Toplički ustanak bio je važan istorijski događaj u okupiranoj Srbiji za  vreme Velikog rata i ostavio je tragove u srpskim i inostranim izvorima, prvenstveno nemačke i bugarske provenijencije.

U srpskoj istoriografiji se ustanku na jugu Srbije od pre tri decenije na pravi način počela posvećivati pažnja –  pisanjem stručnih istraživačkih radova i negovanjem kritičke istoriografije. Najviše je na tom polju uradio srpski istoričar Andrej Mitrović, čija monografija Ustaničke borbe u Srbiji 1916-1918. (Beograd, 1987.) objavljena pre 29 godina još uvek nije prevaziđena.

Imala sam čast i zadovoljstvo da budem na istom putu sa akademikom Mitrovićem, koji je uvek umeo da nas motiviše i ohrabri da nastavimo dalje i u dubinskim istraživanjima dođemo do novih rezultata. Jednu monografiju posvetila sam temi žene u ustanku na jugu Srbije 1917. godine (Žena u Topličkom ustanku 1917. godine, Beograd 1996).

Dala sam doprinos i u objavljenim istorijskim izvorima za Toplički ustanak. Okosnicu ovog napora čine Naredbe, izveštaji i pisma vojvoda i četovođa Topličkog ustanka, Leskovac-Prokuplje 1992, Kazivanja o Topličkom ustanku, Novi Sad 1995, drugo izdanje 2007, i Dnevnik Koste Milovanovića Pećanca od 1916. do 1918. godine, Beograd 1998.

Ovim prilozima, uračunavši i ovde nepomenuta izdanja pojedinačnih izvora, pružene su ne samo dopune onoga što je stručna javnost znala, nego je ujedno dat i problemski podstrek stručnog analitičkog odgonetanja verodostojnosti nekih sadržaja te inače autentične dokumentacije. U okviru obeležavanja 90-godišnjice Topličkog ustanka, dr Božica Mladenović je priredila zbirku dokumenata Toplički ustanak 1917.

Ova knjiga predstavlja nastavak posla od pre 15 godina. Priređeni su zajedno primarni i sekundarni istorijski izvori koji se odnose na Toplički ustanak.

Prof. dr Božica Mladenović je redovni profesor Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar