Nenad spasio na desetine životinja, spasavanje doge najstrašnije iskustvo

Nišlija Nenad Stamenković (35), član tima „Animal rescue Serbia“, uspeo je nedavno da iz napuštene šahte u okolini Prokuplja izvuče argentinsku dogu, ali pas je na žalost ubrzo preminuo jer je pre pronalaženja više od deset dana bio zarobljen pod zemljom.

Bila su mi potrebna tri dana da se oporavim od tog spasavanja, ali ne od fizičkog napora već od užasa koji sam tamo video i doživeo. Trideset odsto tela tog psa bilo je pokriveno crvima”, kaže Stamenković.

Ovaj hrabri Nišlija je u proteklih godinu i po dana, koliko je deo organizacije „Animal rescue Serbia“, spasio na desetine pasa, mačaka i drugih životinja na jugu Srbije, a uz pomoć svog pasa pomogao je pronalaženje starijeg čoveka nestalog u okolini Niša.

Dosta dugo bio jedini obučeni spasilac životinja sa velikih visina, dubina i iz vode južno od Beograda, a u potom su mu se u tom poslu pridružile i Nišlijke Marija Stamenković i Paraskeva Nedeljković.

Stamenković nastoji da postane deo specijalnog tima „Animal rescue“ koji radi u celom svetu, a u medjuvremenu se zalaže da se u našoj zemlji psi u mnogo većoj meri uključe u pronalaženje nestalih lica.

Psi imaju zaista neverovatne sposobnosti, mogu da se obuče za pronalaženje pasa i u lavinama i u vodi. U Hrvatskoj je pas, obučen da roni do četiri metra dubine, pronašao leš čoveka koji je nestao pre 12 godina. Pronašao ga je u olupini automobila na dnu reke„, priseća se Stamenković.

On je podsetio da je prošle godine, na poziv niškog vatrogasnog društva, učestvovao u pronalaženju čoveka starog 96 godina koji se izgubio u okolini Donje Vrežine.

Četiri dana su ga svi tražili, a onda smo izašli nas četvorica, sa četiri psa i pronašli smo ga za tri sata“.

Nakon više apela da se psi uključe u potragu za nestalim licima, Vatrogasno društvo iz Niša potpisalo je sa njim ugovor o spasavanju lica na području grada.

Potrebno je u narednom period veći broj pasa u Srbiji bude obučen za pronalaženje ljudi. U Nišu obučenog psa ima samo jedan moj prijatelj, ja i vatrogasna jedinica„, ističe.

Stamenkovićeva koleginica iz tima „Animal rescue Serbia“, advokat po struci, Marija Stamenković kazala je  da bi naša zemlja, po uzoru na mnoge druge evropske zemlje, trebalo da formira posebnu službu koja će se baviti potragom za nestalim licima uz pomoć pasa, ali i registar lica koja su obučena za traganje za nestalim licima.