(NE)OBIČANA PRIČA O JEDNOM IGORU I NJEGOVOM (NE)OBIČANOM PROJEKTU

Igor Jovanović (1983) iz Trgovišta nije dospeo u novine zato što je u nečemu najbolji, zato što je nejveći, što je neuporediv. Ovaj mladi čovek se sredini nametnuo vizijom i prvim rezultatima u poslu koji radi „posle tri sata“.

Igor je pčelar, voćar i povrtar sa smislom. Ono što je do sada uradio na porodičnom imanju u Donjem Stajevcu i put kojim ide ka uvećanju prihoda, to je ono zbog čega želim da ga upoznamo.

Počeo je 2018. sa Poljoprivrednim gazdinstvom „Igor Jovanović“, a nastavio prošle godine osnivanjem Udruženja voćara, povrtara i pčelara, na čijem je čelu.

„Uz pomoć i podršku porodice zasukao sam rukave na skromnom imanju, sa skromnim materijalnim sredstvima. Ovo što sam do sada napravio, to je moj početak, to je moja odskočna daska s koje krećem u ozbiljniji biznis – rekao mi je Igor na poslednjem Sajmu pčelarstva u Bujanovcu.

A njegova odskočna daska su 600 stabala voća (jabuka, šljiva, dunja, kruška) od kojih proizvodi izvanrednu rakiju, potom krompir, pasulj, šargarepa i 50-ak košnica pčela sa kojima namerava da pokrene veliki biznis.

On, supruga Biljana, otac Dušan, majka Ljiljana, ćerka Sara i sin Jovan (svi osim dvogodišnjeg Nikše), prošle godine su ostvarili natprosečnu dobit sa kojom Igor nije zadovoljan.

„Sada sam u situaciji da napravim značajan zaokret. Želim da više investiram u organsku proizvodnju, da pratim nove tehnologije, da se edukujem i da znatno veću pažnju posvetim pčelama“, nastavlja sagovornik.

On posebno ističe da mu je velika prednost činjenica što se njegovo imanje u Donjem Stajevcu nalazi na nadmorskoj visini od preko 1000 metara, zbog čega je njegov med najvišeg kvaliteta.

„Kao udruženje slali smo med na analizu na tri velika sajma pčelarstva, od kojih je jedan u susednoj Severnoj Makedoniji. Otuda su nam stigla tri sertifikata koji mi otvaraju vrata nekih donatora čija mi je pomoć dragocena“, nastavlja Igor.

On kaže da pčelari iz Pčinje moraju da iskoriste geografske i klimatske prednosti i da naprave i veće i jače udruženje koje će tržištu da isporučuje količine meda koje će se meriti stotinama kilograna.

Naš sagovornik je ubeđen da je ovo vreme za takav poduhvat i da su oni sazreli da tržištu isporučimo apsolutno zdravu hranu – brendirani med, rakiju, krompir, šargarepu…koji su proizvedeni u Pčinji i nagoveštava.

Polazna tačka tog projekta biće stalna edukacija mladih članova, a potom otvaranje prodavnica Udruženja u Trgovištu, a onda i u Vranju, koje će kupcima ponuditi sav asortiman robne marke „Pčinja“, a pčelarima repro-materijal će biti na dohvat ruke“, kaže na kraju Igor Jovanović.

SVESTRAN I OBRAZOVAN

Igor Jovanović je prvo stekao grafičku diplomu tehničara štampe, pa položio ispit za saobraćajnog instruktora B i C kategorije, a onda se redovnim školovanjem izborio za zvanje diplomiranog ekonomiste.

U lokalnoj samoupravi to ga je preporučilo za savetnika za budžet i finansije, inspektora za lokalne samouprave, nadzornika nad radom javnih preduzeća, a povrh svega kolege su ga izabrale za predsednika sindikata.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare