Lokalni antikorupcijski forum Niš

Neophodna kontrola medijskih konkursa

LAF će ponovo zatražiti mišljenje pravobranilaštva i razmotriti mogućnost pokretanja postupka pred nadležnim organima.

NIŠ – Lokalni antikorupcijski forum Niš najoštrije protestvuje zbog jasne opstrukcije predloga da građanski posmatrač, koga bi delegiralo ovo samostalno i nezavisno gradsko telo, monitoriše rad Stručne komisije koja odlučuje o dodeli projektnih sredstava medijima u 2015. godini.

Načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović je početkom ove sedmice doneo konačno rešenje o raspodeli projektnih sredstava medijima na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša.

„Pre donošenja ovakve odluke načelnik Uprave za kulturu oglasio se nenadležnim povodom žalbe LAF-a na odluku Stručne komisije da odbije da u svoj sastav uvrsti građanskog posmatrača. U odgovoru na žalbu LAF-a navodi se da po Zakonu o javnom informisanju i medijima načelnik Uprave za kulturu „nema pravo nadzora“ nad radom Stručne komisije, jer je ona, kako je naveo, sastavljena od nezavisnih stručnjaka za medije i nezavisna je u svom radu, stoji u saopštenju LAF.

„Prema ovom zakonu, obaveza načelnika Uprave za kulturu je da imenuje članove Stručne komisije na osnovu predloga novinarskih organizacija, te da donese odluku o raspodeli sredstava za medije, po predlogu Stručne komisije. Niško javno pravobranilaštvo predhodno je dalo mišljenje da je upravo načelnik Uprave za kulturu nadležan za žalbe na odluke Stručne komisije, o čemu je LAF obavešten od strane stručne službe te Uprave.LAF će zbog ovakvog postupanja načelnika Uprave za kulturu ponovo zatražiti mišljenje pravobranilaštva i razmotriti mogućnost pokretanja postupka pred nadležnim organima.

Takođe, LAF će zahtevati od Stručne komisije za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini, koja je nakon razmatranja projektne dokumentacije Upravi za kulturu predložila način raspodele projektnih sredstava, da mu dostavi sve zapisnike sa sastanaka, kao i projektnu i ostalu dokumentaciju vezanu za njen rad i odlučivanje.

„LAF će zatražiti od Agencije za borbu protiv korupcije da utvrdi da li je jedan član Stručne komisije, koju inače čine novinari, bio u sukobu interesa jer je izabran i projekat medija u kojem taj član radi. LAF je spreman da aktivno podrži sve organizacije, udruženja i medije koji budu zahtevali da se odlučivanje o ovim projektnim sredstvima kontroliše, proveri i u potpunosti rasvetli.

Biro za društvena istraživanja iz Beograda (BIRODI), koji monitoriše realizaciju Lokalnog polana za borbu protiv korupcije u Nišu, izradiće, na osnovu pribavljene dokumentacije, Izveštaj o procesu odlučivanja o dodeli ovih projektnih sredstava medijima, koji će biti dostavljen domaćim i međunarodnim organizacijama.

„BIRODI i LAF će uložiti napor da se obezbede uslovi za obavljanje monitoringa izveštavanja medija koji su dobili sredstva na konkursu, koji bi osim praćenja načina izveštavanja obuhvatio i praćenje finansijske realizacije projekata i poštovanja ugovornih obaveza. Monitoring bi trebalo da se obavlja po jasno utvrđenoj metodologiji i od strane stručno obučenog tima LAF-a. Antikorupcijski monitoring medija je mera u Lokalnom planu.LAF naglašava da je netransparetno odlučivanje o dodeli projektnih sredstava radi ostvarivanja javnog interesa u medijskoj oblasti direktno suprotno opštem javnom interesu.

Ignorisanje građanskog posmatrača, antikorupcijskog tela i strateškog antikorupcijskog dokumenta grada Niša poslalo je izuzetno lošu poruku javnosti i otvorilo prostor za sumnju u koruptivno delovanje pri odlučivanju o dodeli sredstava. Ono je pokazalo da neophodnost kontrole trošenja budžetskih sredstava od strane građana, koji kao poreski obveznici na to imaju pravo, još uvek nije poželjna praksa.

Podsećamo da je LAF o negativnoj odluci Stručne komisije vezanoj za građanskog posmatrača obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, Savet za borbu protiv korupcije, Ministarstvo kulture i informisanja i OEBS.

Agencija za borbu protiv korupcije je tim povodom pružila punu podršku nastojanjima LAF-a da odlučivanje na konkursu bude transparentno i apelovala na Upravu za kulturu da uvaži njegovu žalbu kako bi Stručna komisija u svoj rad uključila građanskog posmatrača jer je to, kako je navela, jedino ispravo i poželjno sa aspekta zaštite javnog dobra.

Na aktuelni konkurs su se javili mediji sa 31 projektom, od kojih je izabrano 16, i za njih izdvojeno 51,128.200 dinara. Za potrebe ovog projektnog „nadmetanja“ iz gradskog budžeta opredeljeno je ukupno 57.235.000 dinara, ali su Stručna komisija i Uprava za kulturu odlučile da se ne raspodeli cela suma. Opredeljeni iznos je četvorostruko veći od onog koji je predhodnih godina konkursno dodeljivan medijima.

(Kraj)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar