Niš kao Evropska prestonica kulture 2020.

NIŠ – Organizacioni tim “Nišville jazz festivala” pokrenuo je inicijativu za kandidaturu Niša za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Članovi tima smatraju da je ova ideja ostvariva zbog činjenice da Evropska unija tu titulu ne dodeljuje glavnim gradovima.

“Pozivamo sve javne ustanove kulture, privatne produkcije, agencije i nevladin sektor čija su delatnost programi u kulturi, ne samo da podrže ovu aktivnost nego i da ponude svoje ideje i programe za evropsku prestonicu kulture 2020. godine” piše u zvaničnom saopštenju organizacionog tima.

Ideja je da tokom cele 2020. godine u Nišu bude kulturnih događaja svakog dana, a da se u okolnih šest gradova kulturne manifestacije održavaju jednom nedeljno.

Dodela titule evropske prestonice kulture Nišu podrazumevala bi okvirni budžet od 25 miliona evra, što bi bila najveća investicija u kulturi i ona bi, prema mišljenju predlagača, značajno unapredila kulturne gradske i regionalne institucije, a „Nišville“ bi dobio evropsko izdanje i atraktivni jazz muzej.

Zvaničnu inicijativu za kandidaturu Niša za Evropsku prestonicu kulture 2020.  treba da uputi Grad Niš uz podršku lokalnih samouprava.

(Kraj)