Niš: Nišlije tražile vraćanje aerodroma i ostavke i papirnatim avionima gađale Gradsku kuću

Oko 2.000 gradjana Niša protestovalo je danas u centru grada i ispred Gradske kuće zbog odluke Gradskog veća da aerodrome “Konstantin Veliki“ u oovm grdau bude ustupljen republičkoj vlasti bez naknade.

Građani su zatražili da Skupština grada Niša ne prihvati odluku o ustupanju aerodroma koju je donelo Gradsko veće i da članovi ovog tela kao i gradonačelnik, podnesu ostavke.

Jedan od organizatora skupa, Miloš Bošković rekao je da razloge donošenja odluke o ustupanju niškog aerodroma republičkoj vlasti treba tražiti u tome što je beogradski aerodrome dat koncesionaru. “Ugovorom o koncesiji odredjen je broj putnika koji smeju da lete sa niškog aerodrome. Predajom aerodroma u Nišu, oni hoće da budu sigurni da beogradski aerodrome neće biti ugrožen, da će imati dovoljan broj putnika”, rekao je Bošković na protestnom skupu.

On je objasnio da država može, u slučaju da beogradskom aerodromu zafale putnici, poveća takse u Nišu i da tako niški aerodrome ostane bez letova i putnika.

Protest koji je počeo u 17 časova, završen je skandiranjem: „Ostavke ostavke“ i „Čiji aerodrom -naš aerodrom“ i uz papirnate avione kojima su demonstranti zasipali zgradu u kojoj se nalazi sedište niškog gradonačelnika.

Za sutra je zakazan nastavak protesta na istom mestu, u isto vreme i sa istim zahtevima.

Po preporuci republičke Vlade, Gradsko veće juče je donelo odluke da aerodrome u Nišu bude ustupljen državi.