Niški stanodavci najjeftiniji u Srbiji

U zavisnosti od toga koliki komfor i kakvu lokaciju traže, studenti „sa strane“ koji se školuju u Nišu, stanove ili sobe mogu naći po napristupačnijim cenama, manjim od 80 evra.

Interesovanje za zakup stanova i garsonjera u Nišu, poraslo je proteklih dana jer studenti koji iz drugih mesta studiraju na fakultetima niškog univerziteta početkom septembra pokušavaju da obezbede smeštaj, čija je cena duplo niža nego u Beogradu, saznaju Niške vesti.

U agencijama za promet nekretnina kazali su da se cene zakupa ne menjaju godinama.

„Garsonjere na periferiji grada izdaju se za 80 do 100 evra, a u centru grada za 120 do 130 evra. Za stanodavce je najisplativije izdavanje garsorenja, jer veći stanovi ne donose mnogo više para, a pri tom njih obično zakupljuje dvoje ili troje studenata.“ – izjavila je agentkinja za prodaju nekretnina Marija Filipović.

Agentkinja Ljiljana Ilić rekla je da je za studente u Nišu i dalje najisplativije iznajmljivanje soba u kućama ili stanovima, ali je i dodala da to po pravilu znači da kupatilo i kuhinju moraju da dele sa stanodavcem ili drugim stanarima, prenose Niške vesti.

Sobe se iznajmljuju za 50 do 60 evra, a na ovaj iznos treba dodati još oko 2.000 dinara mesečno za komunalne račune.“ – navela je Ljiljana Ilić.

Na fakultetima Univerziteta u Nišu studira oko 28.000 studenata, a procenjuje se da najmanje trećina dolazi iz okolnih mesta.

U studentskim domovima u Nišu ove godine ima mesta za 948 studenata. Cena smeštaja u sobama prve kategorije je 1.860 dinara, a u sobama druge kategorije 1.430 dinara.

Konkurs za smeštaj brucoša u domove je u toku i trajaće do 15. septembra, kada će biti raspisan konkurs i za ostale studente.

Izvor: Niške vesti