Niški vodovod proizvodiće i struju

NIŠ – Direktor JKP „Naisus“ Aleksandar Mitić i vršilac dužnosti direktora Jugoistok Dragan Milentijević potpisali su danas Ugovor o projektovanju i izgradnji četiri mini hidroelektrana, ukupne snage 650 kilovata, čija bi proizvodnja podmirivala potrebe niškog preduzeća a deo bi bio ponuđen tržištu. Saradnja EPS i „Naisusa“ deo je projekta Elektroprivrede Srbije koji predviđa izgradnju osam novih i revitalizaciju 15 mini hidroelektrana u Srbiji koje su sagrađene pre 1984.godine. Projekat vredan 45 miliona evra finansiraće Evropska banka.

Potpisivanju ugovora porisustvovali su i čelnici EPS Vladimir Đorđević i Mihajlo gavrilović ali i Dragoslav Ćirković, predsednik Gradske opštine Medijana na čijoj teritorijise nalazi „Naisus“ i Boško Ristić, narodni poslanik DS.

„Velika količina energije do sada je bila beskorisno rasipana, izjavio je direktor JKP „Naisus“ Aleksandar Mitić i dodao da će se hidroelektrane graditi na lokacijama Koritnica, Divljana, Čukljenik i Vinik.

Iduće nedelje biće raspisan u zajendički tender za izbor konsultanata a ova niška investicija vredna je 950 hiljada evra. Prvi kilovati sa vodovodnih cevi mogu se očekivati sredinom iduće godine.

 

(kraj)