Nišlije zbrinuli 15 beskućnika, Leskovac spreman za prijem promrzlih

U prihvatilištu Gerontološkog centra u Nišu trenutno boravi petnaestak beskućnika iz Niša i sela u okolini grada, a ledeni dani koji nas prate još uvek ne prave problema starijima i ugroženima na teritoriji grada Leskovca.

Leskovac nema svoje prihvatilište, ali je lokalni Centar za socijalni rad potpisao u decembru ugovore sa privatnim staračkim domovima u ovom gradu i Gadžinom Hanu gde bi, po dojavi, mogli da smeste stara, iznemogla i promrzla lica.

“Pratimo situaciju i trenutno, na sreću, nema osoba kojima je potrebna ovaj vid pomoći”, kaže za juGmediu direktor centra Predrag Momčilović.

Za prijem nemoćnih spremni su i u Ustanovi za stara i odrasla lica u Leskovcu.

“Iako su naši kapaciteti popunjeni, kao i svake godine, spremni smo da zbrinemo starije ugrožene sugrađane koji u vreme dugotrajnih niskih temperatura nemaju uslove da se dovoljno ugreju”, ističe direktorka Gordana Savić.

 

DOLAZE SAMI

U niškom gerentološkom centru kažu da je pre naleta ledanog talasa bilo znatno manje onih koji su tražili utočište, oko pet do šest, ali kada je temperatura počela naglo da pada njihov broj se povećao.

“Dolaze kod nas u jako lošem stanju i promrzli, ali nakon prijema imaju isti tretman kao i ostali naši korisnici. Prolaze prvo higijenski tretman, potom dobijaju celu i toplu odeću, a dok borave kod nas imaju redovne obroke i lekarske preglede. Oni koji su bolesni dobijaju punu zdravstvenu negu i odgovarajuću terapiju”, objašnjava direktor Gerontološkog centra u Nišu Milan Stevanović.