Nišu ne prete poplave, u Vranju poplavljeni podrumi

VRANJE/NIŠ- Iako je na teritoriji Vranja za dva dana palo preko 70 litara kiše po metru kvadratnom, opasnosti od izlivanja reka nema.

Najveći problem gradu prilikom obilnih padavina zadaje atmosferska voda koju kanalizaciona mreža ne može odmah da primi, kaže Aleksandar Stojković, pomoćnik gradonačelnika za elementarne nepogode i vanredne situacije

U toku jučerašnjeg dana na Vranje je palo 49 litara kiše po metru kvadratnom, a višečasovna kiša koja je od sinoć menjala intenzitet padavine otežala je ispumpavanje vode iz nekoliko poplavljenih  objekata u donjem delu grada.

Najveći broj pritužbi građana je na punjenje podruma, garaža i nekih niskih delova objekata. Sve to trenutno saniramo, mada mora da dođe do prestanka padavina kako bi pumpe efikasno rešile problem“ kaže Stojković.

U Vodoprivrednom preduzeću „Erozija“, zaduženo za održavanje vodotokova prvog i drugog reda na području grada istakli su da Nišu ne prete poplave.

Nišava nije problem, kao ni Gabrovačka i Kutinska reka. Nema opasnosti ni od manjih reka jer smo ih u prethodnom periodu ozbiljno održavali i radili na preventivi“, istakao je  direktor „Erozije“ Slobodan Marković.

On je kazao da je u svim delovima juga Srbije pala otprilike ista količina kiše, ali se problem sa bujičnim poplavama pojavio u onim mestima gde vodotoci nisu održavani.

Zbog kiše koja skoro neprestano pada 36 sati na kolovozima u Nišu je puno vode, ali je stanje puno bolje nego u toku jučerašnjeg prepodneva kada je jedan broj gradskih saobraćajnica bio potopljen, izjavio je  portparol niškog vodovoda Zoran Ignjatović.

Prema njegovim rečima sve raspoložive ekipe JKP „Naisus“ su na terenu i rade na otpušivanju slivnika.

Problema ima najviše u blizini parkova jer lišće iznova zatvara rešetke za odvod vode. Ekipe čiste i slivnike, ali i lišće sa kolovoza i trotoara„, rekao je Ignjatović.

Prema podacima Meterološke stanice, u Nišu je ponedeljka uveče do jutros palo 87 litara vode što je više od proseka za čitav novembar.

Milna Zdravković/Biljana Ljubisavljević