Nova dragocena znanja i šansa za zaposlenje mladih u Pirotu

sdr

U okviru projekta “Znanjem do posla” četrdesetak nezaposlenih Piroćanaca mlađih od 30 godina prošlo je obuke i njima su danas dodeljeni sertifikati u velikoj sali grada Pirota.

Obuke je, u okviru svog partnerskog programa sa Vladom Republike Srbije podržala Vlada Švajcarske sa blizu 90.000 eura, a organizovane su i različite obuke za  23 mlade Romkinje koje imaju završenu samo osnovu školu.

Na svečanoj dodeli sertifikata govorio je koordinator Kancelarije za mlade u Pirotu Miloš Colić, predstavnik lokalnog partnera na ovom projektu i predstavnici programa “Znanjem do posla“ .

“Obuka je bila u firmi D Company. Ovo je bila odlična prilika za sticanje novih znanja i veština. Praktičan rad je bio odlično organizovan. Ujedno sam stekao šansu da pored sticanja novih znanja dobijem i priliku za zaposlenje. Radio sam na CNC strugu. Reč je o veoma zahtevnom poslu a li je iskustvo dragoceno”, kaže Dušan Marković.

Za Jasminu Demirović koja je preko Crvenog krsta bila na obuci za gerontodomaćicu, ova obuka znači puno, jer nigde nije radila pre ovog projekta.

“Obuku je organizovao Crveni krst i ona mi puno znači. Stekla sam jedno potpuno novo iskustvo i mogu da radim ovaj posao”, ističe Jasmina.

Direktor ZIP centra za mlade Miloš Colić je u ime konzoricijuma ZIP Centra u Udruženja Osveženje, partnera na projektu u Pirotu kaže da su prihvatili da budu deo ovog velikog nacionalnog projekta.

“Želeli smo da ciljevima ovog projekta dotaknemo i strateške ciljeve grada. Ispostavilo se da postoje poslodavci kojima je potreban kadar koji može da se obuči i da radi. Metod učenja na radnom mestu se pokazao kao pravi. Pokazalo se takođe, da je indudstrija obrade metala zlatni rudnik u našem kraju”, objašnjava Colić.

Pored obuke u ovom sektoru, značajne su i obuke za grafičke operarete, vrtlarke, kozmetičarke, poslastičare, geontrodomaćice…

“Sva ova zanimanja imaju svoje mesto u gradu. Naravno, dragocena je saradnja sa Tehničkom školom u Pirotu i ostalim parznerima. Uspostavili smo Job info centar i Karijerni centar za mlade”, dodaje on.

Grad Pirot prepoznao potrebe za osnivanjem Trening centra za mlade i učenje na radnom mestu i Startap centar, a Colić kaže da se nadaju novom pozivu i očekujemo nove partnere.

Na prezentacij WBL programa Mira Zlatkov iz JOb info centra je podsetila da je Pirot među pet pilot gradova i opština uključenih u projekat Znanjem do posla.

cof

“Parnteri su bili ZIP centar za mlade i Udruženje Osveženje. Najvažnije je da je formiran JOB info centar i karijerni centra za mlade, da su organizovane obuke na radnom mestu, za deficitartna zanimanja iu i mlade iz teže zapošljivih grupa”, izjavila je Zlatkov.

Izvršna direktorka JP Komunalac Nada Avžner zadovoljna je rezulatitma obuke, a pre svega polaznicama koje je u saradnji sa njima odabralo Udruženje građana „Ternipe“ iz Pirota.

“One su vredne radnice i puno su nam pomogle u našim poslovima. Videćemo šta će biti posle jer mi iako imamo potrebe za radnicima, i dalje je na snazi uredba o zabrani zapošljavanju u javnom sektoru. To je veliki problem”, istakla je Avžner.

Predstavnica IP Consulta Milena Janković kaže da je u Pirotu ispunjena svrha projekta jer su obuke organizovane kod poslodavaca kojima je potreban kadar. “Ima dosta efekata ovih obuka jer su svi oni mogli da steknu radno iskustvo i da osete radnu atmosferu u firmama”, kazala je.

oznor

Govoreći o projektu i radu sa ranjivim grupama, Jelena Stefanović je rekla da je jedan od ciljeva povećanje zapošljavanja na socijalno inkluzivan način teže zapošljivih grupa.

Mi smo ovde preko Udruženja Ternipe 23 Romkinje obučavali za razna zanimanja.Jedan od ciljeva je i stvaranje baze podataka i karijerno vodjenje kako bi znali šta mladi žele, koje su mogućnosti i koja su zanimanja deficitarna”, rekla je Stefanovićeva

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar