Novogodišnja revija dokumentarnih filmova sutra u LKC-u

Dokumentarni film „Druga starana svega“ autorke Mije Turajlić, biće prikazan sutra od 19 časova u Leskovačkom kulturnom centru, u okviru no­vo­go­di­šnje re­vi­je krat­ko­me­tra­žnih i du­go­me­tra­žnih do­ku­men­tar­nih fil­mo­va savreme­nih do­ma­ćih auto­ra i pro­du­ce­na­ta.

Ovaj dokumentarni film srpske rediteljke proglašen za najbolji dugometražni dokumentarni film, 30. Festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu.

Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka trasira priču o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti.

Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

 Novogodišnja revija dokumentarnih filmova odr­ža­va se od 27. do 30. de­cem­bra u ve­ćim grado­vi­ma Srbi­je

Film Mije Turajlić predstava zasigurno jedan od najvažnijih dokumenatraca poslednjih godina u Srbiji i svetu, a ova re­vi­ja na repre­zen­ta­ti­van na­čin pred­sta­vlja do­ma­ću do­ku­men­tar­nu sce­nu ko­ja je po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na u eks­pan­zi­ji.

Po­vod za re­vi­ju je uspeh srp­skih do­ku­men­tar­nih auto­ra i pro­du­ce­na­ta ko­ji su to­kom go­di­ne ima­li pre­mi­je­re i osva­ja­li na­gra­de na zna­čaj­nim fe­sti­va­li­ma kao što su Lo­kar­no, To­ron­to, ID­FA, FID Mar­selj, Vi­si­ons du Reel Nyon i mnogi drugi.

Ova­kva vr­sta programa omo­gu­ća­va pu­bli­ci ši­rom ze­mlje da se upo­zna sa sa­vre­me­nim srp­skim dokumentar­nim fil­mom, obzirom da bioskopska distribucija dokumentarnih filmova u Srbiji ne postoji i da se ovakve vrste filmova na televiziji retko prikazuju.

Pro­gram ob­u­hva­ta, od gra­da do gra­da, iz­me­đu še­sna­est i dvade­set autor­skih do­ku­men­tar­nih fil­mo­va, osam do de­set du­gih u trajanju od pre­ko 50 mi­nu­ta i osam do de­set kra­ćih od 50 mi­nu­ta, a u fo­ku­su su fi­mo­vi na­sta­li u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na. Sve pro­jek­ci­je su bes­plat­ne, za­hva­lju­ju­ći po­dr­šci Mi­nistarstva kul­tu­re Re­pu­bli­ke Sr­bi­je.

(kraj)

 

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar