Obeležen Svetski dan Roma posvećen Fejatu Sejdiću

Izvođenjem himne himne “Đelem, đelem”, sinoć je u Domu kulture u Bojniku prigodnom svečanošću počelo obeležavanje Svetskog dana Roma, koji se inače slavi od 8. aprila 1971. godine.

 Sala Doma kulture bila je tesna da primi sve zainteresovane

Na početku večeri instrumental himne je, na trubi, izveo Nebojša Sejdić, a u programu su pored Sejdićevog orkestra učestvovali i kulturno umetničko društvo Belac iz Pridvorice i Maksi bend kao oficijelni orkestar

Ustanova Dom kulture Bojnik, po prvi put je, uz podršku lokalne samouprave, sa željom da obeležavanje postane tradicionalno, organizovao obeležavanje svetskog dana Roma a ovogodišnje veče posvećeno je kralju trube Fejatu Sejdiću ali i svim romima koji žive na području bojničke opštine. U programu su učestvovali orkestan Nebojše Fejata Sejdića, kulturno umetničko društvo Belac iz Pridvorice i Maksi bend kao oficijelni orkestar

Prvi svetski kongres roma, održan je pre 47 godina i na njemu je je zvaninčno proglašena romska zastava i himna. Zastava plavo zelene boje sa crvenim točkom u sredini u kojoj je plavom bojom predstavljeno nebo kao simbol slobode i života pod vedrim nebom.

Zelena boja predstavlja drum kao simbol života koji je obeležen putovanjima bez granica i koji je uvek otvoren Romima a točak simboliše stalno kretkanje života. Za himnu romskog naroda izabrana je pesma Đelem Đelem.