Obuka o zaštiti podataka ličnosti

Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti organizovali su u Nišu prvu u nizu obuka za primenu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Obuke imaju za cilj da predstavnike institucija upoznaju ne samo sa zakonskim odredbama, već i da im ukažu zašto je važno odgovorno postupati sa ličnim podacima građana, budući da institucije poseduju veliki broj različitih ličnih podataka građana, od imena i prezimena, jedinstvenih matičnih brojeva, adresa stanovanja, preko elektronskih adresa i brojeva telefona, do podataka o imovini, zdravstvenom stanju ili nekim drugim ličnim svojstvima.

Svi ti podaci se mogu zloupotrebiti na različite načine, ukoliko se njima ne upravlja odgovorno i na predviđen način.

Zakon uvodi niz novih prava za građane koja štite njihovu privatnost i koja smanjuju mogućnos zloupotrebe koja nastaje zbog neodgovornog prikupljanja i obrade podataka o ličnosti – npr. prav da znaju zbog čega institucija prikuplja njihove lične podatke, pravo da budu informisani koje sve podatke institucija poseduje, pravo na ispravku i dopunu podataka, pravo na brisanje podataka I pravo na ograničenu obradu. Da bi ostvarivanje tih prava i sprečavanje potencijalnih zloupotreba bilo moguće, o njima je neophodno informisati kako same građane, tako i institucije koje prikupljaju I obrađuju lične podatke građana.

„Poverenik je, na osnovu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, jedini ovlašćen da sprovodi odgovarajuće obuke iz oblasti zaštite podataka o ličnosti. Upravo zato smo od početka primene zakona realizovali brojne obuke koje sada želimo da proširimo i intenziviramo kako bi što veći krug rukovalaca i obrađivača podataka o ličnosti bio obučen za primenu zakona“, rekao je Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti propisuje kako bi tim podacima trebalo da se postupa, a kada i predstavnici institucija znaju kako da na adekvatan način rukuju ličnim podacima građana, smanjuju se mogućnosti zloupotreba koje mogu da ugroze same građane.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar