LESKOVAC – U Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga održava se šestodnevna obuka iz oblasti organske poljoprivredne proizvodnje, a posle treninga i ispita, poljoprivrednici sa juga Srbije će dobti sertifikate.
Polaznici iz Leskovca, Vlasotinca, Vranja i Bujanovca stiču nova saznanja o biljnoj i stočarskoj proizvodnji, načinu sertifikacije, vođenju dokumentacije u proizvodnji, marketingu i druga saznanja.
Reč je o projektu „Podrška proizvodnje organske hrane u južnoj Srbiji“, koji finansira Austrijska razvojna agencija ADA, u saradnji sa Otvorenim univerzitetom u Subotici i udruženjem Terass.
(Kraj)mil
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Dobro znaju nasi seljaci kakose proizvodi zdrava hrana netreba niko daih uci vec se seljaku treba dati pomoc dabi mogao da opstane a ne damuse dere koza sa ledja , A to sto sad hocete
daih nauce jeste samo da neko iz tog fonda sakupi pare a seljakce opet da radi isto dajteim subvencije i kredite bez kamate drugo im netreba dovoljno su strucni da proizvedu zdravu hranu
Proizvodnja hrane, a tek zdrave je mnogo vise od oranja i bacanja semena u zemlju!
Nasi seljaci-farmeri su apsolutno neobrazovani i neupuceni u nove tehnologije.Nije samo problem u novcu vec i u znanju.
npr.Izrael u pustinji ima veci prinos psenice nego mi u Vojvodini…
Ilic Stojane
Ne radi se ovde samo o zdravoj hrani. Ovo je mnogo sira prica. Radi se o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Iz takve proizvodnje proizilazi najzdravija, najprirodnija i najskuplja moguca hrana za najprobirljivija trzista.
U najnaprednijim zemljama sveta (Evropska unija, SAD, Kanada itd) da bi neko uopste mogao da na svom proizvodu postavi oznaku organske hrane, mora da ima sertifikat. Sertifikuje se sve sto utisce na krajnji proizvod. Mnogo standarda mora da se ispuni. Ovakva prizvodnja u potpunosti iskljucuje GMO i hemiju. Ovi ljudi koji pohadjaju ovaj seminar su na pocetku jednog dobrog i ispravnog puta.
Dakle prijatelju, ovde se radi o ozbiljnoj stvari o kojoj, moras priznati, nasi seljaci pojma nemaju i zato su permanentno u zestokom finansijskom gubitku. Takva hrana ima sirom otvorena trzista i veoma visoke cene. Ovo nije hrana za Leskovacku zelenu pijacu. Ovo je hrana za najskuplje Evropske markete i hotele.
Da li ti i dalje mislis da nas seljak nema prava da se umesa u tu pricu? ❓
Stojane@ Pa najveci problem u srbiji je jer svi znaju sve, nista ne treba da uce. Nazalost da bi se napredovalo mora stalno da se uci i da se prihvataju nove tehnike i nacini proizvodnje. Ali ne samo da se uci vec da se to i primenjuje kao sto ljudi i rade u razvijenim zemljama, ali ljudi ovde nista ne prihvataju, bas nista, vec odgovor je uvek kada se razvijene zemlje pomenu pare-plate. A nikome ne pada na pamet da bi bilo para mora se ozbiljno raditi a ne kao ovde, svi znaju sve i nista im vise ne treba niti su zainteresovani za nesto.