SVRLjIG – Tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija „Belmužijada“, osma po redu, održaće se od 2. do 4.avgusta na stadionu Pastirište.
Prvog dana održaće se Sabor gajdaša, dok će Haris Džinović i Aco Pejović nastupiti 3. i 4. avgusta.
Belmuž je jelo koje se sprema od mladog ovčjeg sira i kukuruznog brašna. Zbog jakog energetskog sastava nazivaju ga i „srpskom vijagrom“.
„Prošle godine Belmužijada je okupila više od 30.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije i inostranstva. Bilo je i hiljadu učesnika na raznim takmičenjima i programima, izjavio je predsednik opštine Milija Miletić.
I ove godine na 8. „Belmužijadi“, pored takmičenja u pravljenju belmuža, održaće se Pastirski višeboj, izbor za najlepšu pastiricu, izbor najboljih domaćih jela, najbolje tačke sa manifestacije „Susreti sela 2013.“…
Pokrovitelji „Belmužijade“ su lokalna samouprava i republička Kancelarija održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja a organizator je svrljiški Centar za turizam, kulturu i sport.
(Kraj)ena
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Volela bih da u te dane budem tamo sa njima. Belmuž nisam probala, ali Svrljig imam u lepom sećanju po tartufima(Choiromyces meandriformis) koji su zapravo bili moj diplomski rad. Sa 22 godine stajala sam hrabro ispred prepunog amfiteatra i sa svojim naučnim radom predstavljala svoj fakultet na takmičenju tada jugoslovenskog ranga (sa svih 6 republika i 2 pokrajine).
Sećam se da sam jedva završila poslednje rečenice-Ko voli, nek izvoli, jer je bilo puno kolega muškaraca koji su me gledali podozrivo dok sam objašnjavala uticaj ovih gljiva na potenciju sa hemijskog aspekta. Naravno, tek nakon aplauza sam se usudila da podignem glavu. Osvojila sam drugo mesto za taj rad, koji je bio pripreman dve godine u vrhunskim laboratorijama.
Svrljiški kraj je divan.Zapravo je sve prirodno, najlepša stvar koja nam se može dogoditi.
Rado bi probo mada mi vijagra ne treba. Jos ne