Od sutra upis nekretnina kod javnog beležnika

Građani će od nedelje 1. jula prilikom kupovine nepokretnosti, stana, placa, zemljišta, kod javnog beležnika moći da uknjiže svoju nekretninu i uvedu je u poresku evidenciju na licu mesta, bez odlaska u nadležne službe Katastra i Poreske uprave, saopštilo je Minstarstva pravde.

Kako se navodi u saopštenju, javni beležnici otpočinju elektronsku dostavu isprava koje se odnose na poslove prometa na nepokretnostima nadležnoj službi za katastar nepokretnosti, Poreskoj upravi i poreskim administracijama lokalnih samouprava, opština i gradova.

Građani su do sada nakon zakazane posete kancelariji javnog beležnika radi obavezne potvrde pravnog posla, morali neposredno da odlaze na šaltere Poreske uprave, opštinske ili gradske uprave, kao i šalter nadležne službe katastra nepokretnosti.

“Kancelarije javnog beležnika preuzele su obavezu da primerke isprava – ugovora o kupoprodaji, ugovora o poklonu i drugo, umesto građana u elektronskom obliku dostavljaju nadležnim službama putem aplikacije „Promet nepokretnosti“ i time je kancelarija javnog beležnika postala dovoljna tačka za pristup građana u vezi sa svim obavezama koje se odnose na overu ugovora o prometu nepokretnost”, kaže se u saopštenju.

Nova aplikacija za promet nepokretnosti za javne beležnike – „Promet nepokretnosti“ koju je izradilo Ministarstvo pravde, koristi podatke i šifarnike Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i podatke o prometu nepokretnosti putem veb servisa automatski šalje aplikaciji e-šalter.

Pored toga što pojednostavljuje usluge prometa nepokretnosti građanima, nova aplikacija omogućava državnim organima da podatke dobiju istog dana u mašinski čitljivom jeziku, te se proces, kako se navodi, automatizuje i štedi se vreme na obradi predmeta u Katastru.

Aplikacija u potpunosti podržava obavezu elektronske dostave koju javni beležnici imaju od 1. jula, prema Zakonu o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.