Odbornici izglasali zaduživanje

PIROT –  Odbornici Skupštine opštine Pirot usvojili su danas Odluku o potpisivanju ugovora za korišćenje sredstava nemačke razvojne banke ‘’Kfw’’ u iznosu od pet miliona evra. Pored ’’Gradske toplane’’ kreditnu liniju bi koristio i pirotski ‘’Vodovod’’.

‘’Toplana’’ računa na preko 1,5 milion evra zajma za priključivanje preostalih kotlarnica u gradu na centralnu Energanu , dok bi ‘’Vodovod’’ sredstva ove banke od oko 3 miliona evra investirao u rekonstrukciju vodovodne mreže u gradu, zamenu azbestnih cevi, rekonstrukciju Crpne stanice Berilovac i kompletni nadzor sistema.

Predsednik  opštine  Vladan Vasić rekao je da  novih pet miliona evra u gradsku infrastrukturu znači preporod u oblasti vodosnabdevanja i snabdevanja toplotnom energijom.

‘’Iz budžeta ne možemo da finansiramo nova ulaganja iako su ona neophodna. S druge strane, komercijalni krediti su skupi tako da je jedini izlaz upravo program ‘Kfw-a’ koji podrazumeva, osim zajma i deo donacije, niske kamate i  grejs period.  Infrastruktura je stara i treba da se obnovi. Kredit vraćaju  preduzeća a opština je garant’, obrazlaže Vasić.

 

(kraj)