Oficirski bal u Vranju, raskoš valcera i starih srpskih kola

Ovo je bilo podsećanje na svetlu tradiciju vranjskog Prvog pešadijskog puka knjaza Miloša velikog, čiji su oficiri i podoficiri priređivali balove

VRANJE – Uz tradicionalne oficirske igre, srpska kola i valcere, oficiri i podoficiri vranjskog Garnizona i njihove pratilje podsetili su na lepotu i raskošan duh stare srpske muzike i srpskih kola na sinoć održanom tradicionalnom Oficirskom bal 4.brigade Kopnene vojske u svečanoj sali Doma Vojske Srbije u Vranju.

Dom vojske u Vranju izgrađen je 1932. godine

Bal je organizovan povodom obeležavanja dva značajna datuma, Dana 4. brigade Kopnene vojske i Dana državnosti. Ovom događaju u Vranju prisustvale su i mnoge zvanice iz javnog života.

U programu su nastupili su članovi plesne grupe 4. brigade Kopnene vojske „Tamo daleko“, kao i umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Svečanost je upriličena Kraljevim kolom, Srpskim valcerom, Dorćolkom i drugim igrama iz tog vremena. „Nastavljamo svetlu tradiciju iz 19. i 20. veka, kada su se na Oficirskim balovima sa vojnicima družili najviđeniji ljudi iz ostalih struktura društva i kada se taj dan željno iščekivao“, rekao je otvarajući bal, pukovnik Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske.

U objektu srpske vojske u Vranju do 1941. godine održavani su oficirski balovi. Oficirski bal se u ovom gradu ponovo održava od 2008. godine, kada ga je obnovio tadašnji komandant 4. brigade Kopnene vojske, sada komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

FOTO Dejan Ristić