Opština sa 27 miliona subvencioniše Vodovod i Komunalac (VIDEO)

Odbornici Skupštine opštine Vlasotince usvojili su na današnjoj sendici, zakazanoj po hitnom postupku, programe rada javno-komunalnih preduzeća Komunalac i Vodovod, kao i plan raspodele subvencija ovim preduzećima.

Direktor “Komunalca” Svetislav Petrović rekao je da se subvencija od četiri miliona dinara ovom preduzeću daje za zarade radnika nedavno ugašenog preduzeća JP Čistoća koje je preuzeo “Komunalac”, kao i za a obaveze po osnovu deponovanja smeća koje je nakon gašenja “Čistoće” preuzela opština.

To ne znači da samom “Komunalcu” nisu potrebne subvencije, ali mi ćemo uvođenjem novih usluga kao što su dimničarske, usluge zoohigijene, parking servisa i nadzora nad opštinskim i nekategorisanim putevima, uz one postojeće usluge, nastojati da ovo preduzeće postavimo na zdrave noge”, rekao je Petrović.

V.d. direktora JKP Vodovod Zvonko Ilić izneo je niz podataka o dugovima ovog preduzeća, za mnoge od njih naveo genezu i predočio plan i program kako da se postojeći preoblemi rešavaju. Odbornici su se složili da ovaj sistem od vitalnog značaja mora da se oporavi. “Vodovodu” su za ovu godinu odobrene subvencije u iznosu od 23 miliona dinara, od čega će pet miliona dobiti odmah, a 18 miliona sukcesivno tokom godine.

Odbornici opozicije, odnosno odbornici Pokreta za Vlasotince, podržali su napore da se pomogne Vodovodu, a što se tiče Komunalca izrazili su stav da se efikasnijom naplatom mnogih usluga koje pruža ovo preduzeće može postići njegovo ozdravljenje.

Najveće polemike izazvao je program rada “Komunalca” jer su predstavniic opozicije iz Pokreta za Vlasotince, bivše odborničke grupe SDS, zamerili na prozivke zbog starih dugovanja.

Žalosno je da se i posle 5 godina i dalje pozivate na to kako neko nije dobro radio, a 70 posto vas je bilo u toj vlasti, počešvši od SPS, SPO, Nove Srbije do G17. Imate sada apsolutnu vlast, pa radite, pokažite narodu kako ste vredni i pošteni. A kada to pokažete, onda će neko da izađe i da vam pokaže 200 projekata što smo urdaili svi zajedno”, kazao je šef ove odborničke grupe Slavoljub Mitov, koji je vlastima zamerio što ulice nisu bile dobro očišćene tokom snežne krite. “Bilo je i udesa sa đacima u autobisu”, kazao je.

Reagovali su Nenad Stojković, šef odborničke vladajuće SNS grupe i zamenik predsednika Skupštine opštine, kao i predsednik opštine Zoran Todorović.

Stojković je kazao da je logično podsećanje na prethodni period kada je Komunlacu oduzeta delatnost iznošenja i deponovanja smeća i istovremeno zaposleno dvadesetak ljudi, dok je predsednik Todorović nabrojao deo onoga što su vlasti sa SNS na čelu uradile prethodnih godina, s osvrtom na 2014. godinu, u Todorovićevom prvom mandatu.

U 214. godini dug Opštinske uprave je bio 95, miliona, dug Direkcije negde oko 18 miliona, dug prema osnovnom obrazovanju  16 miliona, dug za neisplaćene plate u vrtiću oko 10 miliona, zaostale plate u Opštinskoj upravi oko 10 miliona. Do kraja 2014. godine, odnosno, do 29. novembra kada sam ja smenjen sva ta dugovanja su isplaćena , a na računu je bilo 36 miliona. U toj godini smo oko 63 miliona investirali u infrastrukturu”, kazao je Todorović dobivši aplauz.

Zamenik predsednika Skupštine opštine Nenad Stojković obavestio je odbornike da je sistem za prenos sednica preko interneta instaliran, da se čekaju pristupne šifre ovlašćenog operatera, kao i da je danas raspisana javna nabavka za usluge tv prenosa kako bi se svim građanima omogućilo da od naredne sednice prate prenos.

Potrebu za zakazivanjem sednice po hitnom postupku obrazložio je predsednik skupštine Bratislav Petrović koji je rekao da je bilo nužno doneti rešenja po predloženom dnevnom redu.

Milica Ivanović

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar