Osnovana Bugarsko-srpska privredna komora

NIS  – U Nišu je održana svečana skupština novoosnovane Bugarsko-srpske privredne komore.

Bugarsko-srpka privredna komora osnovana je u okviru projekta koji je finansiran iz IPA fondova Evropske unije, a koji su realizovale Regionalna privredna komora Niš, privredne komore iz Leskovca i Zaječara, Bugarski ekonomski forum i Trgovinsko-industrijska komora Vidin.

Cilj jednogodišnjeg projekta, koji je juče u Nišu okončan svečanim susretom tridesetak bugarskih i više od 50 srpskih privrednika je doprinos razvoju ekonomske saradnje u pograničnom regionu dve zemlje.

Novoosnovana komora svoje kancelarije ima u Sofiji i Pirotu, a njen Upravni odbor je odlučio da članstvo u prve dve godine rada bude besplatno.

Predsednik RPK Niš Dragan Kostić ovim povodom rekao da je formiranje nove privredne asocijacije naišlo na dobar odziv kompanija iz obe zemlje.

„Privrednici iz ovog dela Srbije će kroz BSPK upoznati bugarsko tržište i mogućnost izvoza svojih proizvoda na njega i potencijalne partnere. Nadam se da će kompanije koje su se sada našle u Nišu, potpisati i konkretne ugovore o saradnji. Ipak moramo da imamo u vidu da je potrebno određeno vreme da se firme upoznaju, a ovo su baš takva mesta“, rekao je Kostić.

Ova komora već ima 50 članica, a njenim dosadašnjim aktivnostima obuhvaćeno je 150 firmi iz Srbije i Bugarske.

                                                                (Kraj)Mia/ena