Ovaj čovek je spasio 220 života

Šezdesetpetogodišnjem Radiši Trajkoviću iz Donje Jajne, koji je do sada davajući krv spasio 220 života, danas je Svečanoj sali grada Leskovca, uručena posebna plaketa i zahvalnica grada, kao priznanje za humanost koju nesebično pruža skoro 49 godina.

„Pošto sam i  sam slep krenuo sam upravo iz tog razloga, da pomognem ljudima koliko mogu. Ja sam kao srednjoškolac 1970 krenuo sa davanjem krvi kada sam video jedan slučaj na ulici i tad sam dva puta dao krv“, ispričao je ovaj humani čovek, dodajući da oseća sreću zbog toga, jer spasti jedan život je mnogo, a kamoli toliki broj.

Svečanost je organizovana povodom Svetskog dana dobrovoljnog davanja krvi, koji se svuda u svetu obeležava 14. juna, na kojoj je dodeljeno 50 zahvalnica višestrukim davaocima koji su nesebično dali krv po 75, 50, 35, 20 puta.

Priznanja i zahvalnice davaocima je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je i sam dobrovoljni davalac krvi, ali i potpisnik kartice donatora.

„Život je krv, a krv je život. Ovu rečenicu ne smemo shvatiti kao nešto što pominjemo u svakodnevnom razgovoru, već kao moto kojim se moramo voditi, jer ne možemo znati da li će nama ili nekome od naših bližnjih nekada zatrebati ova dragocena tečnost“, rekao je u svom obraćanju  Cvetanović, zahvalivši se svim davaocima na nesebičnoj humanosti koju iz godine u godinu potvrđuju.

Gradonačelnik je ovom prilikom uputio apel svim ljudima, ali i svojim kolegama da se budu donatori, i na taj način učine mnogo za svoje i druge porodice, za čitava grad i društvo.

Za najhumaniju sredinu, plaketu „Široko srce“, dobio je klub dobrovoljnih davaoca krvi radnika „Elektrodistibucije“, koji organizuju masovne akcije davanja krvi.