Ove jeseni Opera u Nišu?

NIŠ – Predsednik Skupštine grada Mile Ilić izjavio je danas na konferenciji za  novinare da će za dva meseca u Narodnom pozorištu biti otvoren Odsek opera nakon toga se može očekivati  i prva operska predstava koju će izvesti niške snage.

Za otvaranje operske scene u Narodnom pozorištu, Niš ima sve kapacitete, i tehničke, i kadrovske, pa je i realno da se prve predstave očekuju na jesen, rečeno je na konferenciji za novinare. kaže Dejan Savić, dirigent, i jedan od autora projekta o pokretanju niške Opere.

“Za dva meseca biće otvoren Odsek opera u Narodnom pozorištu, ja za to preuzimam svu odgovornost, i siguran sam da će tako biti”, kazao je Ilić.

Odmah nakon pokretanja Odseka opere, počeće se i sa realizacijom projekta za potpuno odvajanje i otvaranje samostalne operske kuće, što bi trebalo da bude završeno u naredne četiri godine, zaključeno je na sastanku u kabinetu predsednik skupštine. 

“Mnoge scene u Evrope rade po principu kakav bi trebalo da funkcioniše u Nišu, da se koriste svi kapaciteti koji postoje u gradu, od Simfonijskog orkestra i Fakulteta umetnosti, Muzičke škole, do Narodnog pozorišta, koje sada ima i sve tehničke uslove za otvaranje opera, pa ja realno očekujem da će prve predstave moći da se igraju u septembru ili oktobru ove godine”, kazao je Dejan Savić, dirigent, i jedan od autora projekta o pokretanju niške Opere.

“Niški simfonijski orekstar I Narodno pozorište su potpuno spremni za otvaranje opera i jedva čekamo da budemo deo niške Opere”, izjavile su Tatjana Veličković Minčić, direktor Simfonijskog orchestra i Biljana Vujović, direktor Narodnog pozorišta Niš.